IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият долар може да поддържа цените на петрола на сегашните нива

Повишеното търсене може да повиши цената на горивата, но съвсем минимално, каза Светослав Бенчев

10:08 | 02.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скъпият долар може да поддържа цените на петрола на сегашните нива

Високата стойност на долара спрямо еврото ще поддържа цената на петрола на световните пазари на сегашните нива. Тази прогноза направи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНР. По-високият курс на долара обаче означава също, че България купува суровината по-скъпо, тъй като левът е обвързан с еврото.

Експертът прогнозира, че цената на горивата ще се задържи на сегашното ниво – 65 до 70 долара за барел, ако няма усложняване на обстановката. Според него и лятното търсене на горива също ще окаже влияние върху петролните пазари.

Бенчев обаче допълни, че много трудно е да се направят прогнози какво ще се случи с цената на бензините по бензиностанциите у нас. „В момента търсенето и предлагането определят цената, а какви ще бъдат те, зависи изцяло от пазара“, допълни той.

Тенденция е в целия свят през летните месеци да има увеличение на търсенето на горива, което рефлектира и върху цената. „Когато търсенето е по-сериозно, е възможно да има повишаване на цените, но то ще бъде съвсем минимално“, успокои експертът.

Бенчев не очаква криза в доставките на горива заради ситуацията в Гърция. Припомняме, че преди дни от българското външно министерство предупредиха за затворени бензиностанции в южната ни съседка и препоръчаха на пътуващите българи освен да носят повече пари в брой, да заредят и резервоарите на колите си.

Според Бенчев бензиностанциите в пограничните райони ще бъдат добре заредени и ще покрият увеличеното търсене както от български граждани, така и от гръцки.

От Българската петролна и газова асоциация приветстват усилията на правителството да намали контрабандата и по-специално новата наредба, даваща по-голям контрол на приходните агенции върху ведомствените бензиностанции. Остават обаче проблемите с т. нар.  „мобилни обекти за зареждане за собствени нужди“ - цистерни с нелегални и неясни по състав горива, каза още Бенчев.

От Асоциацията призовават да бъдат монтирани измервателни уреди на всички пристанища, митнически складове и други обекти, от които се внасят горива в страната. 

Какво се случва на световните петролни пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
1984
преди 8 години
Мдаа,голямо ще да е търсенето на нашия олигополен пазар-европейски вицешампиони сме по цена на дизела за днес-? 0.676 при ? 0.470 в БелгияЯвно и предлагането от новата инсталация,която вдигна рандемана над световно ниво е никакво:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още