IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата с право да иска отстраняване на управляващи

Парламентът трябва да избере нов председател на ведомството до месец след влизането в сила на новия Закон

14:02 | 29.01.15 г.
Сметната палата с право да иска отстраняване на управляващи

С одитен доклад Сметната палата може да поиска освобождаване от длъжност на лице, което носи управленска отговорност и с действие или бездействие е допуснало нарушения на закони или не са изпълнени препоръки на палатата. Това записаха депутатите в Закона за Сметната палата, който приеха окончателно днес.

Според левицата обаче Сметната палата не е органът, който може да поиска отстраняване от длъжност. Мая Манолова от БСП предупреди, че такъв текст не може да съществува и в навечерието на местни избори звучи като саморазправа.

„Не може Сметната палата да иска да бъде отстранен един кмет, оставете тази работа на прокуратурата, на съда“, призова тя, но все пак текстът беше приет с гласовете на мнозинството.

Манолова поиска още членовете на Сметната палата да подават изрично декларация за конфликт на интереси преди всеки одит. 

„Те могат да извършват всякаква друга дейност, могат да са и консултанти на одитирания обект“, мотивира се тя.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче поясни, че в закона е записано, че и двамата членове, освен председателя и заместниците му, са длъжни да подават декларация за конфликт на интереси.

Манолова пък беше категорична, че става въпрос за общата декларация и поиска да бъде изрично записана разпоредбата за всеки отделен одит, но предложението й не беше прието.

Румен Гечев от БСП възрази срещу текста от закона, според който при несъгласие между председателя на Сметната палата и одитора се намества зам.-председател на Палатата и неговото решение е окончателно.

Според него това задълбочава възможностите за нерегламентирано влияние в Сметната палата, а Мая Манолова смята, че така партиите в четворната коалиция чрез своите представители ще се произнасят по решенията.

В промените на Закона е записано също, че Парламентът трябва да избере председател, заместник-председатели и членове на Сметната палата в срок до един месец от влизането в сила на Закона за Сметната палата. Според приетите текстове настоящото ръководство на одитния орган ще изпълнява задълженията си до избирането на нов председател. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още