IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сотир Цацаров за "Калиакра": Хората са с предимство пред птиците

Прокуратурата ще реши до седмица доколко има основание да протестира срещу заповедта на екоминистъра по казуса за защитената зона

18:33 | 11.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Община Каварна</em></p>

Снимка: Община Каварна

Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората.

Това каза в Каварна главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус", в коментар за заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитената зона "Комплекс Калиакра".

Заповедта в момента се проверява от Върховната административна прокуратура и по думите на Цацаров до края на следващата седмица обвинителите ще преценят дали да я атакуват пред Върховния административен съд (ВАС).

Тази седмица на среща при премиера Бойко Борисов между заместника му Валери Симеонов, екоминистъра, неправителствени организации, природозащитници и кметове от района беше взето решение заповедта да продължи да действа докато бъде подготвена нова.

Преди да бъде издадена новата заповед, ще бъде обсъдена с представителите на местната власт, засегнатите страни и представители на Европейската комисия, пише "Правен свят".

Днес главният обвинител посочи, че вероятно границите на приетия план на "НАТУРА 2000" са спорни, като тепърва предстои това да бъде установено от прокуратурата.

Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, коментира още Сотир Цацаров.

По думите му с години не е обърнато внимание на прокарани поправки за ветрогенератори и изкупуване на електрическа енергия от тях и голф игрища, част от които били "чист лобизъм".

"Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин", заяви Сотир Цацаров.

Той препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда.

Цацаров беше в Каварна, за да открие сградата на районната прокуратура в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
"Хората са с предимство пред птиците"Мразя Цацаров, но когато е прав е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още