IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоят ли партийни интереси зад промените в Закона за горите?

Евтиният добив на дърва е мит, твърдят представители на бизнеса

08:24 | 14.08.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стоят ли партийни интереси зад промените в Закона за горите?

Противоречиви коментари предизвикаха подготвяните от новото правителство промени в Закона за горите. Управляващите заявиха, че измененията са с цел защита на малкия и средния бизнес, също и заради социални причини – населението да ползва по-евтини дърва за огрев. От БСП дори изчислиха, че когато се разреши на физически лица да секат в горите, цената на дървесината за отопление ще падне. Дали това ще стане, коментираха представители на бизнеса и собственици на гори.

Достъпът на физическите лица до горите

С промените в закона се отваря вратичка за много нарушения в горите, коментира Антоний Стефанов, председател на УС на сдружението с нестопанска цел БУЛПРОФОР. Според него е чист популизъм да се твърди, че населението ще има евтини дърва, като се има предвид, че в момента повечето фирми работят със стара техника и много хора, в резултат дейността е неефективна и скъпа.

„Евтиният добив на дърва е мит и постоянно някой се опитва да го налага, защото покрай законното е вървяло незаконното“, твърди той. Основните опасения на  Стефанов са, че с идеята кметовете да правят списъци на социално слабите ще се стигне до корупционни схеми и опити да се печели политическо влияние. Това не е пазарен механизъм, категоричен е председателят на  БУЛПРОФОР.

Стефанов предлага горските стопанства да добиват дървесина и да я продават по списък, изготвен не от кметовете,  а от социалните служби.

Над 30% от територията на страната са гори, това е национално богатство, което не може да се използва за партийни цели, твърди Стефанов.

Асоциацията на собствениците на общински гори подкрепя мярката за физическите лица като социална, посочи изпълнителният директор на организацията инж. Тихомир Томанов. Той припомни, че мярката не е нова и преди години хората са имали право да секат дърва за огрев. Според инж. Томанов промяната ще е от най-голяма полза за хората в планинските райони, които не разполагат с финансови ресурси.

Дългосрочните договори 

С промените в закона се очаква да отпадне възможността посредници да купуват дървесина на корен дългосрочно, посочи още Антоний Стефанов. Той каза още, че като цяло бизнесът с години се е борил да има дългосрочни контракти, защото за предприемачите това е гаранция, че могат да инвестират в техника. Въпросът е, че заради тенденцията да се продава дългосрочно дървесина на големи партиди сега на входа и изхода застават големи посреднически фирми, които имат капитали и в последствие препродават суровината на по-малките предприятия, допълни Стефанов. Той заяви, че така „се източва държавата и се наливат пари в нечии джобове“.

Според инж. Тихомир Томанов собствениците на гори, държавни и общински, би трябвало да вървят към по-голяма свобода към предоставянето на дейности в горите, стига да не се стига до злоупотреби.

Законът може да се променя на два пъти

След като се приемат измененията в Закона за горите, е възможно през октомври или ноември отново да бъдат внесени промени. Управляващите обещаха сега да се предприемат някои бързи мерки, а по-основни промени да се правят на по-късен етап, твърди Антоний Стефанов. Неговата организация предлага сериозна реорганизация на администрацията, която контролира горите, но засега обсъждането на тези радикални мерки е отложено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 7
data
преди 10 години
Както ми каза един активист на ДПС - Ела да те уредим с един участък чи да станеш човек :) ха-ха-ха-ха Ама аз куха глава - не бил съм разбирал от дърводобив . Аде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
ДПС винаги е крадяло повече дърва и водни ресурси от когото и да било друг.Разбираема е омразата към Найденов и Димитров дето "централизирали кражбата" към друга партийна централа.ДПС сега централизира кражбите отново към техните черни каси и не виждам защо това ще е по-добре за България, бюджета или народа. Даже е много по-зле защото част от тези постъпления отиват за строеж на нови джамии, мюсюлмански настоятелства и училища за да се обърне етническата формула в част от нашите земи след 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
todor6104
преди 10 години
Иванчо, стига с глупостите на ГЕРБ и оня мазник Найденов. Дрърводобивните предприятия реализираха печалба защото охраната на горите вече се финансира от държавата директно. ДПС крадяха ама не колкото ГЕРБ. Изтъкнатите Гербери Найденов и Емил Димитров централизираха кражбите в гората. Спомняте ли си крилатата фраза на Димитров - Гората е наша и ще правим каквото искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 11
bgMan
преди 10 години
Лъки - лобистки или не този закон отряза изцяло приходите в черната каса на ДПС по това перо.Сега отново мафията ДПС си връща този инструмент и се обогатява за сметка на държавата.Разбирам ненавистта ти към ГРОБ (честно)... НО с този си пост изцяло подкрепяш интереса на мафията ДПС. По време на НДСВ и правителството на Бея, Гея и Мадридския Крадец колко приходи в бюджета влезнаха от дърводобив? А колко бяха приходите в бюджета от дърводобива по време на ГРОБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
johnnyBravo
преди 10 години
А не бе... обикновено законите се променят единствено в услуга на управляващите.да не би някой да си е помислил, че законите са в услуга на народа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 25
Ivan4o Iotata
преди 10 години
ти пък каво разбираш от закона за горите............ за първи път държавните предприятия са на печалба заплатите на служителите са повишени с над 50% за една годинаправят се ремонти и се купува техника май искат да се върне старата "схема" за управление (разсипия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 17
LuckyYou
преди 10 години
Този лобистки закон на ГРОБ, който облагодетелстваше точно 3ма човека в цяла България и останалите фалираха трябва да се преправи из основи! Разбира се, че стоят партийни интереси - ГРОБ трябва да бъде спрян на всяка цена и това май го иска всяка партия, а и всеки български гражданин. Я ми кажете като се те правеха закона за горите в тяхна полза вие защо не написахте таква статия? Що не написахте - " Правят ли се лобитски промени в закона за горите с тесни партийни интереси?" например ? Почвате много да дразните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
BigBear
преди 10 години
Е, то горите са на партизаните :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
bpst
преди 10 години
"Стоят ли партийни интереси зад промените в Закона за горите?"Това е риторичен въпрос, нали??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
bpst
преди 10 години
"Стоят ли партийни интереси зад промените в Закона за горите?"Това е риторичен въпрос, нали??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още