Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стойнев: Трябва да спасим енергетиката, преди да я реформираме

В парламента дискутират плана "Орешарски", макар и някои от мерките още да не са получили одобрение на заседание на Министерския съвет

Енергетиката е доведена до колапс и сме изправени пред срив. Причината за това състояние е липсата на дългосрочни реформи, защото не е имало политическа смелост за прилагането на тежките решения, обяви беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред народните представители.

В Народното събрание започва обсъждането на мерките за стабилизиране на икономиката, предложени от кабинета „Орешарски“. Планът не е внесен в деловодството на парламента, а част от мерките - дори и не са одобрени на заседание на Министерския съвет. Проектът за еднократна помощ за първокласниците например ще бъде обсъден по-късно днес на заседанието на Министерския съвет. 

Пред депутатите Стойнев отговори на обвинения, че мерките са краткосрочни с категоричното, че те са спешни, а целта е да бъде спасена енергетиката, преди да бъде реформирана. 

Стойнев представи и преглед на енергетиката за първите пет месеца на годината – производството на електричество намалява с 25%, а потреблението – с 10 на сто. В същото време обаче производството на енергия от възобновяеми източници се увеличава с 50 на сто.

Стойнев посочи и съотношението на потреблението – 70% е от битовите потребители и само 30% - промишлеността. Това съотношение ясно показва каква е икономиката ни и тя няма да понесе още шест месеца безвремие, заяви още министърът. 

Още по темата

Според него добавките в таксата за пренос (за зелена енергия, невъзвръщаеми разходи и за високоефективно комбинирано производство) правят непродаваема българската енергия. Загубите са в размер на 1,5 млрд. лева от началото на тази година. Изваждането на добавките и намаляването на таксата за пренос ще освободи мощностите и ще запази работни места.

Освен това в решенията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) необосновано се прехвърлят разходи за инвестиции от частния бизнес към обикновения потребител.

Припомняме, че преди дни Стойнев представи модел, който да доведе до намаляване на цената на електрическата енергия – както за бита, така и за промишлеността. Мерките в него включват намаляване на студения резерв и провеждане на търгове между централите за покупката му, както и да е се изкупува цялото количество от заводските централи по преференциални цени. Сред идеите на новото правителство е и намаляване на таксата за пренос, което да стимулира износа на електричество.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
0
 
17
преди 4 години
Народе не слушай, а анализирай ако можеш. "По делата ще ги познаеш" е казал народа. Всички са маскари, но има много големи маскари, но за шести път са във властта, само защото са и много големи демагози.Нека демонстрациите да не са повече коригиране на вота, а да си отваряме очите по време на вота.
0
 
3
 
16
deant до: Mavi Goz
преди 4 години
Няма профилна снимка
Не знам какво цели. Искаше ми се да не съм като моите родители, да чакат цял живот за да видят тази държава стъпала на крака - като гледам те няма да я видят, а сигурно и аз. Вярно е че се оправяме - не ровя по кофите - но обществото и атмосферата в която живеем е отвратителна, страх ме е да възпитавам детето си в тази среда - аз не мога да съм до него нон стоп. Имах надежди, както и моите родители имаха надежди - затова пиша и обсъждам и ходя на протести - въпреки, че съм почти сигурен, че няма да видим достоен живот скоро. Надеждата умира последна, и като гледам идва и времето.
0
 
3
 
15
Mavi Goz до: deant
преди 4 години
Абе аз срещу това последното нищо не мога да възразя, защото случайно звучи близо до моята морална октава, но и не разбирам цялата вакханалия какво цели?
Ако погледнем отстрани, без политически фъшкии за подобрител на вкуса на написаното, преди няколко месеца пак улицата изгони един мошеник от властта. Той се направи, че сам си тръгва, за да предложи на народа чрез предсрочни избори дали да му гласува отново доверие, или не. Е, народът каза НЕ! Нашият герой не получи доверието, което имаше на предишните избори! Значи хората, или достатъчно много от тях не го искат! Искат нещо друго, което още го няма на хоризонта и затова активността е слаба, а вотът фрагментиран! Това е Минке, други гащи няма! Няма кой друг, освен тези лоясали боклуци от БСП, ДПС и ГЕРБ. И изобщо не съм съгласен, че трябва да правим избори до дупка, за да получи един от тях хилаво мнозинство, за да си развява 4 години коня.
Така е по-полезно и за властта, и за хората. Вервай ми... хехе...
0
 
3
 
14
преди 4 години
Няма профилна снимка
Може да звучи допотопно и като клише. Но няма ли човек готов да се жертва и да застане зад принципи и ценности, няма никога да стане това. За да си полезен за народа си трябва да жертваш себе си. Избран си от народа да бъдеш герой. Героите работят самоотвержено и с чест. Докато няма такива хора няма да има прогрес. Чест и Морал - това не са неща от миналия век, въпреки че много структури се мъчат да ги изкарат като отживелици. И то по целия свят.
0
 
3
 
13
deant до: Mavi Goz
преди 4 години
Няма профилна снимка
Аз както знаеш не съм фен на ГЕРБ. За мен те са в политическото минало. Обаче Орешарски се захвана по най-грозния начин с управлението. Вече 2 седмици България и НС се занимават с Пеевски и ДАНС. Вместо да започне със социалните мерки те започнаха със силовите структури. Оня ден обеща, че няма да има съмнителни, бързи назначения на следващия ден смени скоростно шефовете на БЕХ. Кабинета тръгна с много ниско доверие, така е, но те като че ли не се интересуват от това и продължават да го сриват. Истинските социалисти и комунисти ако щеш и експерти трябва да уважават и да бъдат ръководени от Морал! Поглеждаш и виждаш, че в правителството този спи с онзи. Тоз бил сменен с онзи без ясна причина. Всички тези неща хората казват не са важни - важно е да свършат работата. Еми не е така - неморален човек НЕ може да свърши работа! Не и в интерес на общото благо. Не може политиците да са необходимото зло, трябва да са необходимото добро! Същите бяха и предишните.

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 21 октомври