IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Трябва да спасим енергетиката, преди да я реформираме

В парламента дискутират плана "Орешарски", макар и някои от мерките още да не са получили одобрение на заседание на Министерския съвет

12:43 | 19.06.13 г. 17
Стойнев: Трябва да спасим енергетиката, преди да я реформираме

Енергетиката е доведена до колапс и сме изправени пред срив. Причината за това състояние е липсата на дългосрочни реформи, защото не е имало политическа смелост за прилагането на тежките решения, обяви беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред народните представители.

В Народното събрание започва обсъждането на мерките за стабилизиране на икономиката, предложени от кабинета „Орешарски“. Планът не е внесен в деловодството на парламента, а част от мерките - дори и не са одобрени на заседание на Министерския съвет. Проектът за еднократна помощ за първокласниците например ще бъде обсъден по-късно днес на заседанието на Министерския съвет. 

Пред депутатите Стойнев отговори на обвинения, че мерките са краткосрочни с категоричното, че те са спешни, а целта е да бъде спасена енергетиката, преди да бъде реформирана. 

Стойнев представи и преглед на енергетиката за първите пет месеца на годината – производството на електричество намалява с 25%, а потреблението – с 10 на сто. В същото време обаче производството на енергия от възобновяеми източници се увеличава с 50 на сто.

Стойнев посочи и съотношението на потреблението – 70% е от битовите потребители и само 30% - промишлеността. Това съотношение ясно показва каква е икономиката ни и тя няма да понесе още шест месеца безвремие, заяви още министърът. 

Според него добавките в таксата за пренос (за зелена енергия, невъзвръщаеми разходи и за високоефективно комбинирано производство) правят непродаваема българската енергия. Загубите са в размер на 1,5 млрд. лева от началото на тази година. Изваждането на добавките и намаляването на таксата за пренос ще освободи мощностите и ще запази работни места.

Освен това в решенията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) необосновано се прехвърлят разходи за инвестиции от частния бизнес към обикновения потребител.

Припомняме, че преди дни Стойнев представи модел, който да доведе до намаляване на цената на електрическата енергия – както за бита, така и за промишлеността. Мерките в него включват намаляване на студения резерв и провеждане на търгове между централите за покупката му, както и да е се изкупува цялото количество от заводските централи по преференциални цени. Сред идеите на новото правителство е и намаляване на таксата за пренос, което да стимулира износа на електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Народе не слушай, а анализирай ако можеш. "По делата ще ги познаеш" е казал народа. Всички са маскари, но има много големи маскари, но за шести път са във властта, само защото са и много големи демагози.Нека демонстрациите да не са повече коригиране на вота, а да си отваряме очите по време на вота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не знам какво цели. Искаше ми се да не съм като моите родители, да чакат цял живот за да видят тази държава стъпала на крака - като гледам те няма да я видят, а сигурно и аз. Вярно е че се оправяме - не ровя по кофите - но обществото и атмосферата в която живеем е отвратителна, страх ме е да възпитавам детето си в тази среда - аз не мога да съм до него нон стоп. Имах надежди, както и моите родители имаха надежди - затова пиша и обсъждам и ходя на протести - въпреки, че съм почти сигурен, че няма да видим достоен живот скоро. Надеждата умира последна, и като гледам идва и времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Абе аз срещу това последното нищо не мога да възразя, защото случайно звучи близо до моята морална октава, но и не разбирам цялата вакханалия какво цели?Ако погледнем отстрани, без политически *** за подобрител на вкуса на написаното, преди няколко месеца пак улицата изгони един мошеник от властта. Той се направи, че сам си тръгва, за да предложи на народа чрез предсрочни избори дали да му гласува отново доверие, или не. Е, народът каза НЕ! Нашият герой не получи доверието, което имаше на предишните избори! Значи хората, или достатъчно много от тях не го искат! Искат нещо друго, което още го няма на хоризонта и затова активността е слаба, а вотът фрагментиран! Това е Минке, други *** няма! Няма кой друг, освен тези лоясали *** от БСП, ДПС и ГЕРБ. И изобщо не съм съгласен, че трябва да правим избори до дупка, за да получи един от тях хилаво мнозинство, за да си развява 4 години коня.Така е по-полезно и за властта, и за хората. Вервай ми... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Може да звучи допотопно и като клише. Но няма ли човек готов да се жертва и да застане зад принципи и ценности, няма никога да стане това. За да си полезен за народа си трябва да жертваш себе си. Избран си от народа да бъдеш герой. Героите работят самоотвержено и с чест. Докато няма такива хора няма да има прогрес. Чест и Морал - това не са неща от миналия век, въпреки че много структури се мъчат да ги изкарат като отживелици. И то по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз както знаеш не съм фен на ГЕРБ. За мен те са в политическото минало. Обаче Орешарски се захвана по най-грозния начин с управлението. Вече 2 седмици България и НС се занимават с Пеевски и ДАНС. Вместо да започне със социалните мерки те започнаха със силовите структури. Оня ден обеща, че няма да има съмнителни, бързи назначения на следващия ден смени скоростно шефовете на БЕХ. Кабинета тръгна с много ниско доверие, така е, но те като че ли не се интересуват от това и продължават да го сриват. Истинските социалисти и комунисти ако щеш и експерти трябва да уважават и да бъдат ръководени от Морал! Поглеждаш и виждаш, че в правителството този спи с онзи. Тоз бил сменен с онзи без ясна причина. Всички тези неща хората казват не са важни - важно е да свършат работата. Еми не е така - неморален човек НЕ може да свърши работа! Не и в интерес на общото благо. Не може политиците да са необходимото зло, трябва да са необходимото добро! Същите бяха и предишните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
И сега не разбрах нещо: според вашите коментари енергетиката ни е в опасност вследствие на мерките на новото правителство? Начи преди това е била Top Notch и сега я заплашва погром?Или просто така сте се увъртели в политическа слуз, че скивате всичко в "бордо", а на всеки ъгъл дебне пиян казак с чувал за мегавати...? А бегеманче? хехе...А на мен защо ли ми се струва, че само преди 2-3 месеца народът бе по улиците именно заради малоумната политика на ГЕРБ в енергетиката? Що ли ми се въртят спомени, че едно правителство излетя със шут точно заради тока? И сега требва пак те ли да се върнат на власт, за да я излекуват тази енергетика? Може би с още няколкостотин фотоволтаични парка?Или важното е да се лае, щото то така или иначе никой вече ни чете, ни мисли... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
leonidoff
преди 10 години
Проличават си познанията му в сферата на плановата икономика - точно в съответствие с електората на тази терористична организация бсп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
е човека получава явно на постинг - гладен ли да умре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Млъкни бе тикво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 15
jelenski
преди 10 години
Орешарски вече е подготвил варианти за действие за измъкване от кризата, което е положителен знак. Трябва да се признае на кабинета, че чу народният глас и се регулира. Трябва да заработи правителството, защото в крайна сметка нямаме никаква икономика и никакви алтернативи за съвземане от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още