IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община поставя апарати за заплащане паркирането в центъра на София

Пилотно ще бъдат монтирани три машини за самообслужване

17:10 | 04.01.13 г.
<p>
	От март столичани ще могат да използват апарати за самотаксуване, за да заплащат паркирането си в зоните. Снимка:<em>Investor.bg</em></p>

От март столичани ще могат да използват апарати за самотаксуване, за да заплащат паркирането си в зоните. Снимка:Investor.bg

До края на март в зоните за почасово паркиране в центъра на София ще бъдат монтирани три апарата, с помощта на които гражданите сами ще могат да се таксуват за паркирания от тях автомобил. По този начин няма да се налага да изпращат sms или да купуват талон, който да поставят на колата си.

Това съобщи днес по време на пресконференция в Столичната община кметът Йорданка Фандъкова, която представи резултатите от направени общо 15 проверки от дирекцията "Вътрешен одит" на общината през миналата 2012 г.

По думите на столичния кмет трите устройства ще бъдат монтирани пилотно от Центъра за градска мобилност с цел да бъде премахнат субективният фактор.

Общината взима пример от големите градове във водещие европейски икономики, където в зоните за платено паркиране има инсталирани апарати за самотаксуване на почти всеки ъгъл. Този вид устройства биха били още една алтернатива за заплащането на почасовото паркиране и до някаква степен улеснение за гражданите на столицата.

Припомняме, че към настоящия момент заплащането в синя и зелена зона става чрез sms или чрез талон.

Същевременно, във връзка с извършените одитни проверки, Фандъкова поясни, че такива са направени във всички структури на общината - Столичния инспекторат, Центъра за градска мобилност, дружествата "Чистота-Искър",

"ГИС-София", "Галатея", "Озеленяване", "Спортна София", "Софийски имоти", "Софинвест" и "Лозана". Проверени са също Общинската агенция по приватизация, Дирекцията "Общинска собственост", социалните домове в кварталите "Княжево" и Надежда, и Центърът за временно настаняване в "Красна поляна".

На база инспекцията си, дирекция "Вътрешен одит" е изготвила общо шест препоръки към Центъра за градска мобилност.  По-съществените от тях се отнасят до отдаването под наем на паркинги. В тази връзка Фандъкова даде пример с три общински паркинга в кварталите "Младост 3", "Младост 4" и "Сухата река" при които договорите за наем, подписани през 2008 г., са изтекли още през 2011 г., но конкурси за нови наематели все още не са обявени.

Тепърва предстоят да бъдат направени конкурси, така че да се сключат договори по пазарни цени, уточни столичният кмет.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още