IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отложи делото за екстрадиция на шефа на "Техномаркет"

Софийският градски съд даде срок от един месец на италианските власти да прецизират искането си за екстрадицията на Николай Китов

17:24 | 03.08.15 г.
Съдът отложи делото за екстрадиция на шефа на "Техномаркет"

Софийският градски съд даде срок от един месец на италианските власти да прецизират искането си за екстрадицията на един от директорите на "Техномаркет" Николай Китов, съобщи БТА.

Защитата е намерила редица пропуски и неясноти в документите от Италия.

Николай Китов беше задържан на 7 юли. Италия иска той да бъде даден на правосъдието и разследван за данъчни престъпения по схема за източване на ДДС. Според местните власти измамата е за над 70 милиона евро.

Бизнесменът, който е на свобода под парична гаранция от 10 хил. лева, смята, че това дело като цяло е срещу българския износител, защото се вменявало на търговците у нас да знаят какво правят партньорите им в Италия. Китов обясни, че веригата у нас имала поръчка от Италия, а между фирмите в Европа се продава без ДДС.

За месец Италия ще трябва да изпрати по-точен превод на искането за предаване на Китов, както и да бъде обяснено по кои текстове от местния закон Китов ще бъде разследван.

Българският съд е констатирал, че Италия не дава гаранции за правата на Николай Китов в насока, че след като бъде разпитан, ще бъде върнат у нас.

Междувременно стана известно, че синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ пускат на търг акции на „Техномаркет България“, които са били заложени в банката. На търга ще бъдат предложени 170 900 броя от акциите на предприятието с номинал 10 лв. Справка в Търговския регистър показва, че това са малко над 15% от целия капитал на „Техномаркет България“. Ценните книги са били заложени в КТБ от Домтех холдинг АГ – акционерно дружество, регистрирано в Лихтенщайн.

"Техномаркет" е търговски партньор на редица европейски фирми, сред които и италиански.

Припомняме, че в края на 2014 г. в компанията влезе Едуардо Миролио, като придоби индиректно 50% от веригата чрез "Е. Миролио" и сина си, които получиха по 25%. Останалите акционери са съоснователят на компанията Николай Китов и съдружниците му Евгений Гълъбов и Ангел Велев, които имат пряко участие с по над 11%.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още