IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: Няма да има орязване на болнични и майчински догодина

Социалното министерството ще получи допълнителни 7 млн. лв. за увеличение на минималното майчинство, потвърди социалният министър

11:12 | 27.10.11 г.
Т. Младенов: Няма да има орязване на болнични и майчински догодина

Средствата за болнични, майчински и за безработни следващата година няма да бъдат орязвани, заяви пред bTV социалният министър Тотю Младенов.

„За следващата година за временна нетрудоспособност са предвидени 260 милиона лева. Дори в кризата запазихме 410 дни майките да получават 90% от заплатата си. Направихме така, че 60% от осигурителния си доход да вземат безработните, което е стимул за хората да получат прилично обезщетение”, поясни Младенов.

Социалният министър съобщи, че в бюджета на министерството за 2012 г. се отпускат допълнителни 7 милиона лева, с които ще се плати увеличението на минималното майчинство до 270 лв.

По повод оплаквания на майки, че парите им се бавят от НОИ, министърът се ангажира да постави въпросите, като изтъкна, че процедурите по изплащане на средства би трябвало да се облекчат.

Младенов каза още, че е даден старт на проект с пари от Световната банка за социалното включване на услугите за деца. Предвижда се да се дават безплатни здравни услуги и семейни консултации, да се поема и част от таксите за ясли и детски градини за деца от 0 до 7 години. Очаква се от него да се възползват 100 000 деца, които досега са „изхвърляни от системата”.

„Сключени са договори с 56 общини. Целта е на всички деца да се даде равен старт за първи клас”, съобщи Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още