IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талоните за преглед при специалист ще отпаднат с електронното здравеопазване

Таксата за преглед на пенсионер няма да се повшава, гарантира здравният министър Петър Москов

18:04 | 24.11.14 г. 2
Талоните за преглед при специалист ще отпаднат с електронното здравеопазване

Свикнахме по административен път да ни се казва кога и как ще можем да отидем на специалист, но с електронната здравна карта талоните за преглед ще отпаднат, съобщи в ефира на bTV здравният министър Петър Москов.

Той посочи, че картата ще носи определени права за здравноосигурените и те ще имат възможност за определен брой посещения при специалист в годината. Този брой ще се определя на базата на възрастта и хроничните заболявания на здравноосигурените.

В края на 2015 година здравните карти ще бъдат факт и те ще носят информация за заболявания на пациентите, електронни рецепти и т.н.

Освен безспорните ползи за пациентите, електронното здравеопазване ще изсветли систимата. С картата например ще се следи лечението в болница, каква терапия е проведена и кога е изписан пациентът. След това ще се следи дали лечението е било ефективно, обеща още здравният министър.

Той гарантира, че потребителската такса за преглед на пенсионерите няма да бъде повишавана, защото е вид социална политика. Ще бъдат търсени обаче допълнителни начини за финансиране на здравеопазването, обясни още Москов.

Здравният министър направи коментар и във връзка със съмненията за появата на ебола у нас. „За 11 часа имаше реална ситуация, в която бяхме изправени пред вероятността да има първи случай на ебола в България”, обясни той.

Москов допълни, че тревогата се е оказала фалшива - стрес тест за системата, но изводът за него е, че се сме се справили и действията на органите щяха да доведат до изолиране и неразпространение на болестта. „Направихме нужното да информираме обществото за реалната ситуация”, обясни той.

Еболата е тип хеморагична треска и досега случаи на такава треска са били лекувани в някои от инфекциозните отделения на различни болници у нас. На тази база Москов е убеден, че има готовност и в други болници да се лекува заболял от ебола, но ограниченията, за да не бъде допуснато разпространението на болестта, са най-добри във Военномедицинска академия (ВМА).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
kony
преди 9 години
Пак ще има администриране, просто лимита ще е индивидуален, а не от НЗОК чрез ОПЛ...ама пари от къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Талоните за преглед при специалист ще отпаднат с естественото отпадане на болните. Ние искаме да сме държава от здрави поданици. Който не е, прав му път към Орландовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още