IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева: Пчеларите ще получат компенсаторни плащания по ПРСР

Надяваме се до края на годината да получим одобрение, посочва земеделският министър

14:40 | 01.08.15 г. 1
Танева: Пчеларите ще получат компенсаторни плащания по ПРСР

В готвената първа нотификация на Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. ще предложим изменение на мярката по агроекология, с което земеделските производители, отглеждащи медоносни култури със задължението на паша на пчелите, ще получават компесаторни плащания. Част от тази подкрепа ще е директно за пчеларите.

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриване на XII-то издание на Странджанския манов мед в Община Царево, цитирана от пресцентъра на ведомството.

„Надяваме се до края на годината да получим одобрение. От следващата кампания по директните плащания 2016 г. вие да може да кандидатствате и по този начин да получите още един стимул за развитие на вашата дейност”, каза министър Танева.

„МЗХ подкрепя и ще продължи да подкрепя с финансовите средства, с които разполага изложения във всички сектори, които биха позволили на производителите, да представят пряко на потенциалните потребители продукцията си. Тази година за първи път пчеларите в биологично направление получават финансови средства”, допълни още Десислава Танева.

Близо 6 800 са регистрираните земеделски стопани, които са пчелари. Продукцията всяка година, която се произвежда от пчелния мед, е между 9500-10 500 тона, информира още тя. Това е секторът с най-голям дял на биологично производство. Близо 20% от продукцията е биологична и намира много добър прием на европейските пазари и намира много добра цена, посочи още министърът на земеделието и храните.

Странджаският манов мед е известен със специфичната си характеристика и има всичките условия да бъде вписан в регистрите като защитено географско указание. По думите на Танева екипът на земеделското ведомство е готов да подкрепи и съдейства за провеждане на процедурата.

„Това ще брандира със специално лого продукцията на всички пчелари, които произвеждат в Странджа най-полезния мед със специфични вкусове и характеристики и това ще им позволи да получат и по-висока цена”, заяви Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
С това зверско и бандитско пръскане - какви пчелари, какви 5 лева, какви министри?Ако влезе и транс-атлантическото споразумение, министърката с министерството - като китайците ще се катерят по дърветата да опрашват на ръка!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още