IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таня Андреева: Време е за мораториум върху разкриването на нови болници

В момента не е ясно колко и какви лечебни заведения трябва да има и как да се финансира дейността им, твърди бившият министър на здравеопазването

11:23 | 23.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Време е за мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения, докато държавата не си изясни какви болници ѝ трябват. Това обяви по bTV бившият министър на здравеопазването Таня Андреева.

По думите ѝ в момента не е ясно колко и какви лечебни заведения трябва да има в страната и как да се финансира дейността им. Коментарът беше по повод на отменената от Върховния административен съд здравна карта.

По думите й държавата трябва да има ясна политика по отношение на държавните и общинските болници. „Нито една държавна и общинска болница на е върнала пациент, обикновено те приемат пациенти, които имат някакви усложнения – едно усложнение винаги струва по-скъпо на лечебното заведение”, коментира Андреева.

На въпроса дали частни болници се ползват с протекции от властта тя препоръча да се провери кои лечебни заведения използват над 50% от ресурса на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Необходимо е да има Национална здравна карта, но направена от хора, които не са под прекия контрол на здравния министър, смята Андреева. Според нея картата трябва да се направи по региони, защото лекарите са наясно с необходимостите по места.

Работа на държавата е да определи колко болници ще има и какво ще се финансира. Държавата не може да финансира всички клиники, които се разкриват, категорична е Таня Андреева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още