IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестове на „Грийнпийс” откриха пестициди в ябълките

Пловодете са купени от супермаркети на държави от ЕС, включително и от България

15:02 | 21.10.15 г.
Тестове на „Грийнпийс” откриха пестициди в ябълките

Тестове на природозащитната организация „Грийнпийс” откриха пестициди в ябълки, продукт на конвенционалното земеделие. Остатъци от пестициди е имало в 83% от пробите на тестваните конвенционално произведени плодове. 60% от тях съдържат два или повече коктейла от пестициди, съобщиха екоактивистите.

Тестовете са направени на ябълки, продавани в супермаркети в 11 европейски държави, включително и България.

При проби на ябълки, биологично производство, не са открити пестициди.

Организацията твърди, че половината от намерените пестициди са токсични за водни организми като рибите, за пчелите и други полезни насекоми.

„Грийнпийс” настоява супермаркетите постепенно да премахнат пестицидите от плодовете и зеленчуците, както и да подпомагат земеделските производители да преминат към екологични практики.

Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс”-Германия, уточнява, че нито един от остатъците не надвишава максимално допустимите граници на остатъчни вещества. Въпреки това според него откритото разнообразие от химикали демонстрира, че пестициди се прилагат рутинно в конвенционалното производство на ябълки. Той се опасява от липсата на научни знания за възможните въздействия при смесване на пестициди.

Направените тестове включват 126 проби от ябълки, от които 109 произведени по конвенционален начин, а останалите – биологични. Плодовете са закупени от 23 вериги магазини и тествани от независима лаборатория за широка гама от остатъци от пестициди. Намерени са общо 39 различни пестицидни остатъци, като само в 17% от пробите от конвенционално-произведени ябълки няма остатъци.

Ябълките са закупени в Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Словакия, Испания и Швейцария, с произход от съответното местно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още