IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводителите поискаха субсидии от ОСП

Следващата седмица започват разговорите за промяна в програмата и искането на тютюнопроизводителите може и да бъде удовлетворено

15:09 | 05.04.13 г.
Тютюнопроизводителите поискаха субсидии от ОСП

Националната асоциация на тютюнопроизводителите поиска от служебното правителство секторът да може да се възползва от земеделски субсидии. В отворено писмо, изпратено до кабинета, от организацията настояват страната ни да защити подобна позиция на предстоящите преговори за промяна в Общата селскостопанска политика (ОСП).

На 11 април ще се проведат тристранни разговори между представителите на Европейския парламент, министрите на земеделието в общността и Европейската комисия.

В момента производителите на тютюн не получават европейски субсидии като част от мерките за борба с тютюнопушенето. От сектора обаче виждат възможност за промяна, след като в комисията по земеделие към Европарламента предложиха премахването на списъка на културите, отглеждането на които се подпомага с европейски средства. Това на практика означава, че средства ще могат да получат всички земеделски производители, независимо какви култури отглеждат.

В предложението за промяна на ОСП Европейската комисия присъства подобен списък, но в него липсва тютюнопроизводството.

Отпускането на субсидии за подпомагане на отглеждането на тютюн е сред спорните моменти в новата ОСП. Според критиците на тази идея не може от една страна да се финансират мерки за намаляване на пушенето, а от друга – да се отпускат средства за развитието на сектора.

Според защитниците на идеята тютюнопроизводството отново да влезе в списъка с подкрепените култури обаче социалната цена за закриването на този сектор е много висока.

Има ли алтернатива?

За България подпомагането на сектора е от особена важност, не отстъпват от бранша. По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в страната има 41,9 хил. официално регистрирани тютюнопроизводители. Те дават работа на 240 хил. души, като в някои региони това е единствения поминък на населението.

От асоциацията твърдят, че на този етап липсват мерки за замяна на тютюна с други култури. На сайта на Министерството на земеделието и храните обаче може да бъде намерена програма с алтернативи. Препоръките на експертите са производителите да се насочат към отглеждане на билки и други култури, съобразени с климатичните условия, и животновъдство.

В целите за 2011 година например от администрацията на земеделското министерство са си поставили за цел да бъдат нотифицирани мерки за специфично подпомагане на бранша, сред които за отглеждане на кози и овце, както и за предоставяне на съвети за отглеждане на картофи и други алтернативни култури и биологично пчеларство.

От данните за изпълнението на тези цели обаче става ясно, че от ЕК са поискали допълнителна информация преди да бъдат нотифицирани допълнителните мерки, а по програмата за популяризирането на алтернативните култури и заетост са били проведени 28 семинара през цялата 2011 година.

Според документите за 2012 година разяснителната кампания трябва да продължи, но от отчета на дейността не става ясно колко семинари са проведени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още