IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Танев: Българското образование все още е на ниво

С новите стандарти, които подготвяме, ще имаме много по-решителни крачки за подобрение на нашата образователна система, заяви министърът на образованието

11:37 | 24.05.15 г. 5
Тодор Танев: Българското образование все още е на ниво

Българското образование все още е на ниво независимо от това какво е мнението за него. Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени, като студенти и какво ли не още. Има ред проблеми, разбира се и ние тези проблеми трябва да ги разглеждаме като натрупани за много години, не може с магическа пръчка всичко да стане наведнъж. Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област”, каза Танев.

Той посочи, че учебното съдържание в учебниците трябва да се промени радикално. „Много държим на новите образователни стандарти, които ще последват новия закон за училищното образование да бъдат направени по начин, който да съответства на стремежите на цялото ни общество. Що се отнася до връзката с живота, която сега вече е основна, нещо, което е липсвало над 100 години, ние пускаме българския бизнес, българската наука да сътрудничи на образователната сфера в правенето на учебните програми”, каза министърът.

По думите му всички – работодатели, профсъюзи, местни ръководства, общественост, родители, неправителствени организации с министерството и организирани от министерството ще работят за новите стандарти.

Танев коментира и изслефването на УНИЦЕФ, според което 22% от младежите у нас нито учат, нито работят. Според него с настоящите учебници и учебно съдържание, със сегашните държавни стандарти „ние няма да можем да решим въпроса”.

„Надявам се, че след като новият закон излезе, след като напишем новите стандарти и излязат нови учебници, след като въведем информационните технологии, започвайки от Северозападния край...ще имаме много по-решителни крачки в посока на подобрение на нашата образователна система”, посочи той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Въпросът е, че не знаем на кое нивоАа-ми, как да не се знае - нивото явно и очевидно е 'кота абсолютната нула по Келвин'.Освен 'Четене с разбиране' няма да е зле да се въведе и един предмет за родители и граждани: 'Четене с коментиране и задраскване', при който да бъдат специално издирени всички *** и умопомрачителни текстове от всякакви учебници и учебни помагала, и да бъдат публикувани блог-по-блог в нета с цел коментари и заличаване на база оценка по следните показатели: - абсолютна неграмотност за систематизиране на информация - неспособност за усвоявемост на материала - творческа безпомощност в подбор на лексика - скучност, липса на риторика и емоционалност - малоумност и арогантност на представяне - безкрайни тиради на празен ход, ехолалия и спам - необоснованост, псевдонаучност и наукообразност - груби селски прояви и 'лирични отклонения' - механика на зацикляне върху псевдопроблеми - авторско демо на самочувствие без покритие и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Ако това изявление отговаря на истината , то означава че за четвърт век уж демократичните български правителства не са успели да унищожат всичко оставено им от "проклетия социализъм"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
"Все още" го разбираме, че е било преди време и нещо е поостанало. Че кога ще да е било това плодотворно време с високо ниво на образованието в България? Да не е при тъпите и крадливи *** преди 25 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Надявам се, че след като новият закон излезе, след като напишем новите стандарти и излязат нови учебници, след като въведем информационните технологии, започвайки от Северозападния край...ще имаме много по-решителни крачки в посока на подобрение на нашата образователна система Това след колко десетилетия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още