IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Воденов: Прикриват се нередности около утилизацията на оръжие

В тази сфера от години контролът е занижен, твърди ген. Кирчо Киров

09:28 | 12.06.15 г.
Тодор Воденов: Прикриват се нередности около утилизацията на оръжие

Контролът върху утилизацията на оръжие е занижен, защото се прикриват нередности. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Тодор Воденов, председател на  синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа".

По повод последния инцидент с взривен цех за обезвреждане на боеприпаси – в с. Анево, той заяви, че в България не се обръща достатъчно внимание на безопасността в сектора. „Една от причините е, че нещата ще излязат на светло – за качеството на материалите, условията за съхранението им, документите от складовете, заплатите на работниците – те могат да се дават и под масата. На светло ще излязат и взаимоотношенията между фирмите“, заяви Воденов.

„Много нередности се прикриват, в тази област изглеждаме като страна от третия свят“, каза той.

Представителят на КТ "Подкрепа" настоя да се провери дали фирмите в сектора  работят според българското законодателство и международните норми.

„Има играчи, които взаимодействат с управляващите, а после преразпределят баницата. Необходимо е преструктуриране на служба КОС и Главната инспекция по труда да си свърши работата“, допълни  Тодор Воденов.

По повод информацията, че подизпълнителите на американското правителство, станали жертва на взрива, са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия, Воденов каза: „Има служба, която ще разследва“. Той настоя информацията да не бъде прикривана от обществото.

Взривът в Анево е резултат от занижен контрол и недостатъчна информация, заяви ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според него следва да се потърси по-голяма отговорност от информационните структури, които имат отношение към търговията с оръжие, а случилото се е доказателство, че хората, които контролират сектора, не са били информирани. Това показвала и проверката, разпоредена от министъра на отбраната на служба „Военна информация“.

В тази сфера от години контролът е занижен, отбеляза ген. Киров. „Като членове на НАТО и ЕС трябва да прегледаме състоянието на контролните органи и да се стегнем“, заяви той.

Вижте повече във видето

Още видео материали може да видите в сайта на  Bulgaria On Air 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още