IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов: Нямаме изход, ще проведем пенсионната реформа

Социалният министър аргументира с кризата в Европа решението на правителството да ускори пенсионната реформа

18:19 | 27.11.11 г. 4
Тотю Младенов: Нямаме изход, ще проведем пенсионната реформа

Нямаме друг изход, налага се да проведем пенсионната реформа, заяви социалният министър Тотю Младенов в предаването „Нека говорят” по bTV.

Министърът поясни, че правителството е поело ангажимент пред Европейската комисия да изтегли реформата с няколко години по-рано, от 2012 г. вместо от 2020 г.

През 2010 г. правихме параметрите на база растеж в Европа, който, за съжаление, не се осъществи. Още от първия ден на правителството започнахме да правим пенсионната реформа, ситуацията обаче се промени и, по съвет на ЕК, ние я придвижихме напред. Трябва да предприемем тези мерки, за да гарантираме пенсиите през 2012 г., посочи министърът. 

На въпрос за това, че през годината е заявявал многократно как през 2012 г. ще има увеличение на пенсиите, социалният министър коментира, че никой не е очаквал кризата.

”Очакваше се, че Европа ще тръгне напред, а стана точно обратното. През лятото имахме срещи и се мислеше за увеличение, но ситуацията се влоши”, добави Тотю Младенов.

На въпрос дали ще подаде оставка Младенов отговори, че за него не е важно да остане министър на всяка цена, а решението за оставки е на премиера Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Само дето тази т.нар "реформа", не е никаква реформа, а просто кърпене на бюджета. Какво става с инвалидните пенсии? (800 000 бр. - много инвалиди, много нещо)Какво стана с привилегиите на ранно пенсиониращите се ? (или нормалните хора ще бачкат до гроб, за да хранят ченгета и военни, дето се пенсионират на по 40 год. , че и с 20 заплати накуп - и всичкото това от джоба ни)Какво стана с осигуровките на държавните служители? Докога няма да си ги плащат?Какво стана със засилването на ролята на капиталовия принцип в пенсионната система? Докато основната част от осигуровките не започна да влиза по лични и неприкосновени сметки, никой няма да плаща осигуровки в пълен размер, нито работниците ще имат стимул да си ги търсят! Ще си играем на Андрешковци с държавата (препоръчвам на премиера да го прочете, та да навакса малко с образованието си). Освен да национализират ППФ, нищо не е направено по този въпрос! Криза е, ама айде от ГЕРБ да се определят - леви ли са, десни ли са, какви са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Айде първо си изясни понятието "рецесия" и тогава давай мнение!Подсказвам: В макроикономиката понятието рецесия обикновено се свързва със спад в реалния брутен вътрешен продукт на дадена страна, или негативен икономически растеж. Според една от най-разпространените тези - рецесия настъпва, когато реалният икономически растеж е отрицателен за период по-дълъг от две последователни тримесечия.т.е. В БГ макар и с малко БВП расте (поне според стъкмистиката). Така че дори да не ти е приятно, в това отношение е прав. Друг е въпроса, че нещата са на тъничък косъм да се обърнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
оня недоносения нали каза 4е кризата тука свършила и да сме били купували с замах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 12 години
У нас криза няма, има в Европа, ние сме в Европа, ама у нас няма криза......Като от огън се пазят от признанието, че дори не сме излизали от кризата. Абе кажете - в криза сме. И ние, и цяла Европа. Какво го усуквате толкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още