IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТПТИ залага капани за демокрацията, твърдят противници на споразумението

Както е договорено до момента, от ТПТИ се очертават повече вреди за страната ни, заяви Ивайло Калфин

12:03 | 25.06.15 г. 3
ТПТИ залага капани за демокрацията, твърдят противници на споразумението

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) се представя от политическите лидери като допинг за националните икономики, които страдат от недостатъчен растеж. Договорът обаче залага капани по отношение на демокрацията. Това заяви на дискусия за споразумението Иво Христов от „Солидарна България“ - организация, която се обявява против ТПТИ.

„Споразумението е не просто икономически, а политически договор, който коренно ще промени живота на всички европейски и американски граждани и потребители. То ще заложи модел, който ще бъде следван и при други подобни договори“, коментира той.

Социалният министър Ивайло Калфин заяви, че в сегашния му вариант споразумението не би трябвало да бъде подкрепено. Той припомни, че на последната си сесия Европарламентът на практика не гласува доклада с препоръки към Еврокомисията за водене на преговорите.

„Още не съм видял и настояваме правителството да поръча изследване за въздействието на ТПТИ върху България – това е важно за българските граждани, за бизнеса и синдикатите“, каза той.

„Както е договорено до момента, от ТПТИ виждам повече вреди за страната ни, отколкото ползи. Основната пречка е свързана с процедурата за уреждане на споровете и публичната инфраструктура. Трябва да се договори еднакво спазване на стандартите за труд и екология“, изтъкна той.

Калфин допълни, че стокообменът между България и САЩ е малък. Той призна, че отварянето на пазарите дава повече възможности за икономиката. „Но след влизането ни в ЕС не успяхме да се възползваме от отворения пазар, тъй като изнасяме стоки с ниска добавена стойност. Ако допълнително се отворят българските пазари, без да направим нищо за повишаването на конкурентоспособността на българската икономика, то няма да спечелим особено“, допълни Калфин.

Той обаче предупреди, че либерализацията е глобална тенденция, с която ще трябва да се съобразим.

Иво Христов изтъкна основните рискове, които от „Солидарна България“ виждат.

Сега европейският потребител се радва на значително по-висока защита от американския. Има риск на европейския пазар да нахлуят пестициди, ГМО и хормонално третирани меса, каза той.

В анализ на организацията се изтъква, че прогнозираното изменение на ръста на БВП в различните изследвания се колебае от плюс 0,48% и минус 0,5% за 10 – 12-годишен период. Затова според „Солидарна България“ изчисленията са в рамките на статистическата грешка и изводите не са достатъчно достоверни.

Арбитражите – кой кого ще съди

Според „Солидарна България“ най-неприемливата клауза в ТПТИ е въвеждането на механизъм за защита на инвеститорите – ISDS. Това са търговски трибунали, които ще тълкуват правата на компаниите.

Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Янки вън !!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Филма е добър - http://***.youtube.com/watch?v=Umuu2sUg7po с лобизъм(корупция) няма да стане Единственият начин за оправяне на САЩ и ЕС тъй като внасят и около 45% от петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегнат катастрофите и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Радвам се ,че се казва истината и нещата са прости - всяка държава е СУВЕРЕННА тоест това търг.споразумение е нарушение на международното право и т.н. описал съм подробно всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519 САЩ и ЕС може да се оправят ако предприемат мерките които съм описал - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 6% бщдж.излишъци които се инвестират във - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Китай са досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/ - за ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' (под статията съм коментирал подробно) - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още