IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бизнес очаква печалби от пълната забрана за пушене на закрито

Собственици на заведения обаче са разединени по въпроса за печалбите и загубите от евентуалната забрана и искат отсрочка до 2015 г.

14:27 | 21.12.11 г. 4
Туристическият бизнес очаква печалби от пълната забрана за пушене на закрито

Туристическата индустрия в България няма да претърпи сериозни сътресения с въвеждането на пълната забрана за тютюнопушенето в ресторанти и хотели от юни 2012 г. Около тази позиция се обединиха представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) по повод намерението на кабинета да въведе забраната от средата на следващата година.

От асоциацията смятат, че забраната няма да доведе до загуби за бизнеса. Тъкмо напротив – ще гарантира равна конкурентна среда в туристическия и развлекателния сектор и ще допринесе безусловно за превръщането на България в конкурентна европейска семейна туристическа дестинация, аргументираха се от бранша.

Българският туризъм ще спечели от забраната

Според Байко Байков от управителния съвет на асоциацията нововъведението ще доведе до по-високо качество на предлаганата храна в ресторантите и до подобряване на стандарта на обслужване като цяло в България.

Байков смята, че забраната ще донесе само ползи на туристическия бранш. Той се аргументира с факта, че европейците, които са преобладаващите туристи, са непушачи и идвайки в България, очакват да попаднат в среда, свободна от тютюнев дим. 

„Вече рекламираме България като туристическа дестинация, свободна от цигарен дим. Навсякъде по света това е норма, която не се поставя под въпрос, а е символ на качествена семейна почивка – чисти плажове, вкусна храна и заведения без цигарен дим“, заяви Байков.

Асоциацията на туристическите агенти смята, че осигуряването на среда без тютюнев дим в ресторантите може дори да увеличи посещаемостта в тях, тъй като непушачите в Европа са близо 70%, а 84% от европейците застават зад пълната забрана.

Туристическият бизнес не споделя опасенията, че забраната за тютюнопушене ще има отрицателен ефект върху оборота на заведенията.

Своите аргументи в полза на забраната туроператорите подкрепиха с данните от проведено наскоро проучване на Евробарометър за промяна в профила на туристите. Очакванията са, че вместо младежи за кратки уикенд пътувания до големите курорти на почивка у нас ще пристигат семейства, които желаят здравословни условия за децата си и които са готови да платят повече и за по-продължителен престой по родните курорти.

Развлекателният бизнес изчислява нови загуби

На противоположната позиция остават собствениците на заведения. Според тях не е правилно всички заведения да се поставят под един знаменател. Според собственик на нощно заведение не може да се иска забрана за пушене в дискотеките например. Той застава и зад позицията в ресторантите да се запази сегашното положение за наличие на два отделни салона за пушачи и непушачи, отделени с прегради.

 

Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Wessela
преди 11 години
Абсолютно вярно. Работила съм във в.с.Дюни и съм ги виждала, как си купуват Малборо със стековете. Един белгиец ми каза, че в Белгия не пуши, защото цигарите са скъпи, но нали тук е евтиния - отпуши си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
никой не идва само заради чистия въздух....и аз искам на лазурния бряг в дубай ама нема и аз искам в смога на ню йорк ама са сложили визи и не пускат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
nivanov
преди 12 години
А може би българският туризъм не е само Слънчев бряг. Едва ли и тези, които идват на чист въздух в планината, се радват на задимен ресторант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
и алкохола да спрат че и той вреден...защо изобщо не затворите заведенията?не е ли по лесно да затворите цигарените фабрики?това е като дрогата закрилят производителите и пласьорите а ина4е е забранена с колите е същото навсякъде ограни4ения от 50-60-70-80-130км а на километража има поне 240км????????????защо не ги ограни4ите до 120км?да затворите цигарените фабрики, плантацийте с дрога?защото не ви е икономи4ески изгодно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
Заглавието е за бисери и вицове :))) Тия същите "непушачи от запад", идват тук заради цигарите и алкохола. Спрете им ги и ще видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още