IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с бели сертификати ще е на пазарен принцип

Тези сертификати удостоверяват енергийните спестявания и ще бъдат търгувани на БФБ

10:04 | 25.05.15 г. 1
Търговията с бели сертификати ще е на пазарен принцип

Търговията с бели сертификати, които удостоверяват енергийното спестяване, ще бъде на чисто пазарен принцип и ефектите от нея е трудно да бъдат оценени. Това коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Ивайло Алексиев.

Той посочи, че активните участници в процеса на енергийната ефективност ще имат полза от механизма, защото ще върнат по-бързо своите инвестиции.

Припомняме, че АУЕР изготви предложение т.нар. бели сертификати да бъдат вид ценна книга и да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ – София). Схемата е създадена по проект, финансиран от ОП „Конкурентоспособност”, и за нея не се предвижда създаването на нови, специални институции, ще има минимално административно и бюджетно натоварване.

Необходими ще бъдат единствено някои нормативни промени.

Алексиев уточни днес, че до седмици се очаква да бъде изготвено становище по предложението на Агенцията и след това то трябва да бъде внесено за разглеждане в Министерския съвет.

Директорът на АУЕР посочи още, че първообраз на белите сертификати са издаваните в момента удостоверения за енергийно спестяване. Те се издават още от 2008 година на базата на обследвания за енергийна ефективност. Тези удостоверения се издават на тези, които са реализирали мерките.

С новото европейско законодателство фокусът по отношение на мерките за енергийни спестявания обаче пада върху търговците на енергия, посочи още Алексиев.

Още вижте във видеото на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
Тоз инструмент дериват ли е или не е дериват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още