IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Участъкът от "Хемус" от Белокопитово до Каспичан вече е отворен за движение

Усилията ще се насочат към изграждането на цялата автомагистрала

15:17 | 03.08.15 г. 4
<p>
	Проектът е по програма &bdquo;Ново строителство&ldquo; на Агенция &bdquo;Пътна инфраструктура&ldquo; и е изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет. <em>Снимка: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Проектът е по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет. Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Днес беше официално открит участъкът от магистрала “Хемус” от Белокопитово до Каспичан и най-големият пътен възел в България - този при Белокопитово.

На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, областният управител на Шумен Донка Иванова, народни представители от област Шумен, кметове на общини в областта, представители на строителната фирма и други.

Проектът е по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за близо 66 млн. лева. Изпълнител на обекта е „Автомагистрали Черно море” АД, а строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг” АД. Проектант е „Пътпроект“ ЕООД.

Борисов обеща, че усилията ще бъдат насочени към изграждането на цялата автомагистрала.

По договор пътният възел при Белокопитово трябваше да бъде завършен на 15 юли. Заради забавяне обаче се наложи удължаване на времето за строителство.

За доизграждането на цялата магистрала “Хемус” ще се разчита основно на спестени пари от новата оперативна програма „Транспорт“, ако бъде одобрена алтернатива на дългия тунел през Кресненското дефиле на магистрала „Струма“. Евентуално ще се търси заем или пък възможности за финансиране на строителството с пари от бюджета.

Строителството на съоръжението се планира да се осъществява на етапи в зависимост от наличното финансиране. В момента тече вторият етап от търга за отсечката от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. В него продължават 14 компании, измежду които ще бъде избран и изпълнителят.

Останалият участък трябва да бъде променен, така че да минава по-близо до Велико Търново, където пък ще има връзка с бъдещата магистрала Русе – Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Плювачите не са малко, но въпреки тях нещата се случват и всички,които пътуват по работа или на почивка виждат какво огромно значение за икономиката, развитието на регионите и държавата имат магистралите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Сложени са вече :) Е ине има още няколко за слагане, и още малко работа по маркировката. ама като цяло е супер направено и сравнително лесно за ориентация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
slavkovrr
преди 8 години
Остава да сложат и указателни табели, че като го гледам този лабиринт, може да се окаже, че си подминал отбивката, и да се върнеш ще ти трябват още Х километра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Да ни е честито. Сега стискаме палци да я навържат цялата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още