IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй няма да се забави

Още не е ясно откъде ще дойдат средствата за ремонтите, според шефа на БЕХ Жаклен Коен

13:53 | 01.06.15 г. 1
<p>
	Жаклен Коен (вляво) и Димитър Ангелов (вдясно).<em> Снимка: Атомекспо</em></p>

Жаклен Коен (вляво) и Димитър Ангелов (вдясно). Снимка: Атомекспо

Няма основания за притеснение, че проектът за удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се забави, заяви пред журналисти в Москва изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

Той отхвърли твърденията, появили се в публичното пространство, че политическата нестабилност ще забави изпълнението на мерките. Ако проектът се забави, най-сериозно това би повлияло на пети блок, тъй като лицензът му изтича по-рано - през ноември 2017 година.

Коен се е срещнал с първия зам.-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров. Шефът на БЕХ е категоричен, че държавният консорциум изпълнява своите задължения по целия свят. "Няма санкции за „Ростатом“ и дъщерните й компании и те работят с всички", каза той.

Слуховете за забавяне на работата по проекта са безотговорни, коментира и директорът на ядрената ни централа Димитър Ангелов. Той уточни, че при последния планов ремонт на пети блок са извършени всички планирани дейности, а екпертите от консорциума между „Росенергоатом“ и френската EDF, които са участвали в проверката, са определили състоянието му като "прекрасно".

Системите на пети блок са добре поддържани и експлоатирани и по тази причина Коен и Ангелов не очакват да има проблеми с удължаването на срока за експлоатация. С колко години ще удължи срока главният конструктор – това ще стане ясно след анализ на документацията от пробите и обследванията на блока.

През 2016 г. документите ще бъдат подадени в българската Агенция за ядрено регулиране, уточни Димитър Ангелов.

Разходите за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок ще бъдат около 360 млн. евро, каза още директорът на ядрената ни централа. Той посочи, че има разминаване с разчетите на Министерството на енергетиката, които очакват проектите да костват около 240 млн. евро. Причината за това са допълнителните мерки за повишаване на мощността на пети блок до 104% от първоначалния му капацитет. Тези допълнителни дейности включват закупуване на оборудване, генератор и други съоръжения.

Работата за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок вървят паралелно, но макар и оборудването и експлоатацията да са едни и същи, не се спестяват обследвания и анализи на състоянието им. "Компромис с безопасността няма да допускаме", категоричен беше Коен.

Що се отнася до финансирането на работата по проектите за удължаване на срока на двата блока, все още няма яснота откъде ще дойдат средствата, стана ясно още от думите на Жаклен Коен.

Той уточни, че искането на АЕЦ "Козлодуй" за увеличаване на цената на електроенергията от новия регулаторен период е целяло не толкова набиране на средства за проектите, а по-скоро за намаляването на тарифния дефицит. "Докато не се реши този проблем, енергетиката ще бъде обезкръвена", заяви още Коен.

Той отказа да отговори на въпрос докъде са стигнали преговорите за набиране на 1 млрд. лева, с които да бъдат платени задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към американските централи. Практиката показва, че поставяне на времеви рамки и на вида на кредита може да го оскъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Жаклен Коен е още един "българин" милеещ за България ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още