IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В „Емко“ имало пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества

Нередности са открити и при системите за физическа и за противопожарна защита, казва главният секретар на МВР Младен Маринов

11:32 | 03.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="bg-BG">П</span>ред Народното събрание вчера се проведе пореден протест на работниците от &bdquo;ЕМКО&quot; ООД. <em>Снимка: БТА&nbsp;&nbsp;</em></p>

Пред Народното събрание вчера се проведе пореден протест на работниците от „ЕМКО" ООД. Снимка: БТА  

Пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества е констатирало МВР в доклада за състоянието на оръжейния завод „Емко“. Това разкри пред bTV главният секретар на МВР Младен Маринов, като уточни, че е прегледал доклада в неговия суров вид.

Очаква се той да бъде оповестен по-късно днес.

„Това е бизнес, който генерира добри печалби, но собствениците като че ли темата сигурност са я сложили на съвсем заден план”, посочи Маринов.

„Живеем във времена, в които тероризмът се шири навсякъде. За да извършиш терористичен акт, трябва да имаш взривни вещества или оръжие. Трябва да ограничим възможността за достъп до такива взривни вещества. Не мога да приема, че складове с тонове взривни вещества няма да се охраняват съгласно изискванията и сигурността няма да е на най-високо ниво”, допълни той. 

По думите му пропуските са свързани със съхранението на взривните вещества, със системите за физическа защита и със системите за противопожарна защита.

От доклада за безопасността ще зависи дали „Емко“ ще си върне отнетия лиценз.

Но дори и да се върне лицензът на предприятието, под въпрос остава какво ще се случи с договорите, които междувременно бяха прекратени.

За 6 октомври е насрочено заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, който трябва да реши за лиценза. Междуведомственият съвет ще го разгледа и може да върне лиценза на завода. Това ще стане, ако всички препоръки за безопасност са отразени и изпълнени, посочиха многократно от Министерството на икономиката.

„Надявам се на 6 октомври лицензът да бъде възстановен“, каза икономическият министър Емил Караниколов миналата седмица.

Вчера служители на военното дружество излязоха на пореден протест. Работниците от Монтана, Трявна и Белица се насочиха към София, за да се съберат на демонстрация пред Народното събрание.

Причината за отнемане на лиценза на „Емко“ са нередности при съхранението на боеприпасите според отговорните служби на МВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още