IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Кърджали вече има вода

Отстранена е тежката авария на магистралния водопровод, която остави града на сухо

16:31 | 16.03.15 г.
<p>
	Екипи на Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot; разчистват свлачище на пътя Пловдив-Смолян в района на Юговско ханче на около 40 километра от Пловдив.<em> Снимка: БТА</em></p>

Екипи на Агенция "Пътна инфраструктура" разчистват свлачище на пътя Пловдив-Смолян в района на Юговско ханче на около 40 километра от Пловдив. Снимка: БТА

Възстановено е подаването на вода в района на Кърджали след тежката авария на магистралния водопровод. Започна захранването на ниските жилищни квартали, като за останалите части на града се очаква това да стане до края на деня, съобщи БНР.

Водата обаче няма да е годна за пиене и готвене до 6 часа сутринта утре, тъй като ще съдържа завишено количество хлор, необходимо за профилактично саниране на водопроводната мрежа. Тъй като през това време водата може да се ползва само за битови нужди, дружеството се обърна с призив гражданите и фирмите да се запасят с нови количества за пиене.

По-рано днес бе отстранена тежката авария на магистралния водопровод, която остави без питейна вода десетки хиляди домакинства в района на областния град. Аварийните екипи работеха през цялата нощ, като им бяха осигурени храна, осветление и генератори за ток. Ангажирани бяха тежки машини.

Групите успяха да заварят двете тръби на скъсаните места и бяха извършени задължителните проби. Повредата беше провокирана от активизирало се старо свлачище край село Пъдарци, на 18 километра от областния град.

Заради водната криза общината в Кърджали зареди тази сутрин детските и социалните заведения с питейна вода.

Междувременно продължава разчистването на тоновете скали, срутили се на пътя Асеновград - Смолян, в района на Юговското ханче. Пътят остава затворен днес и утре. Осигурено е трасе за преминаване на линейки, пожарни и полицейски коли при нужда.

Още след Асеновград полицейски екип пренасочва автомобилите през обходните маршрути за Смолян - през Кричим и Девин или през Кърджали. По трасето се движат предимно камиони, които втори ден извозват скалните отломки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още