IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Вучков: Общините трябва да финансират видеонаблюдението

МВР трябва само да консултира къде да бъдат камерите, заяви вътрешният министър

16:24 | 24.01.15 г.
Веселин Вучков: Общините трябва да финансират видеонаблюдението

Общините трябва да финансират изграждането на системи за видеонаблюдение, независимо дали са големи или малки. Това заяви при посещението си в Червен бряг министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде БТА. 

Темата за видеонаблюдението през последните няколко месеца стана особено важна, подчерта той. При ограничен финансов ресурс на вътрешното министерство, при намаляващ бюджет, при по-малък кадрови състав е очевидно, че трябва да се намерят някакви алтернативни форми за противодействие на битовата престъпност, добави министърът.
Според него темата за видеонаблюдението в България не се развива добре, общините не са запознати с нея, с изключение на 10-15 от тях.

Той е убеден, че не е редно МВР да прави системите и да ги финансира, а това е дейност, която трябва да се поеме от
общините - от проектирането до следгаранционната поддръжка. МВР трябва само да консултира къде да бъдат камерите и формата за достъп на полицията до системата, отбеляза Вучков.

Той посочи Столична община като типичен пример за това как трябва да изглежда една система в голям град, а за по-малка - община Червен бряг. За нас е важно, че първо по-лесно се разкриват извършителите на престъпления и второ -
има много мощен ефект на превенция, бе категоричен министърът.

Той допълни, че където има действащи системи, регистрираната престъпност автоматично се намалява между 30-40 на сто. В Червен бряг разкриваемостта на криминалната престъпност е нараснала от 39,75 на 49,15 на сто. Камери, които съхраняват запис 30 дни, правят ненужно патрулка да стои денонощно, където минават много превозни средства, смята Вучков.

Системата в община Червен бряг наблюдава два града и 12 села с 42 камери, а в бъдеще ще заработят още 54. Изградена е от общината със 150 000 лв. Може да се развие до 256 камери. Центърът за наблюдение е в Районното управление на МВР, който министър Вучков посети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още