IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК асоциацията за област Враца прехвърли активите на оператора

Изготвянето на прединвестиционни проучвания за 14 области ще се забави още заради прекратена обществена поръчка

18:18 | 09.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
ВиК асоциацията за област Враца прехвърли активите на оператора

Още един договор между ВиК оператор и асоциация беше подписан днес. Асоциация по ВиК за област Враца и „Водоснабдяване и канализация“ ООД – гр. Враца парафираха договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Досега договори за стопанисване са подписани само в Смолян, Пловдив и Русе, като в родопския град водната реформа е приключила на регионално ниво с осъщественото прединвестиционно проучване. За цялата област са предвидени инвестиции във ВиК сектора за над 50 млн. лева, които могат да започнат веднага.

С подписания днес договор ВиК асоциацията във Враца се задължава да поддържа съществуващите ВиК системи, които включват около 50 различни по размер водоснабдителни системи, 40 помпени станции, резервоари, довеждащи водопроводи, разпределителна водоснабдителна мрежа, канализационна мрежа и други.

Асоциацията ще трябва да изгражда нови съоръжения и да направи капиталови инвестиции в размер на минимум 16,2 млн. лв. за срока на договора, както и да увеличи потребителите и да намали загубите на вода до 49%.

Финализирането на водната реформа е основно изискване, за да може България да започне да усвоява европейските средства за ВиК сектора. До приключването й ще могат да стартират само фазираните проекти, които не можаха да приключат през миналия програмен период.

Ключов етап от водната реформа са прединвестиционните проучвания, в които ще се определят необходимите инвестиции във водния сектор по региони, като приоритет ще се дава на проектите с регионално значение.

За 14 области от страната още няма прединвестиционни проучвания. Обществената поръчка, която МРРБ обяви през миналата година, е била прекратена в края на декември 2015 г., точно преди Коледа, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Учредени са обаче всички ВиК асоциации, като поетапно трябва да се подписват договорите за стопанисване на системите и съоръженията с операторите и в другите области на страната.

За този програмен период (2014-2020 г.) бенефициенти по оперативната програма “Околна среда” ще са ВиК операторите, въпреки съпротивата на общините и липсата на опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още