IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вили Лилков: Столична община не прави нищо за минералните извори

В средата на годината стартира програмата за подпомагане на общините с находища, заяви Ивелина Василева

15:16 | 01.04.16 г.
Вили Лилков: Столична община не прави нищо за минералните извори

Столична община не прави нищо, за да използва пълноценно ресурса на минералните извори, които й бяха предоставени за стопанисване. Това заяви народният представител Вили Лилков по време на парламентарния контрол, който отправи въпроси към екоминистъра Ивелина Василева.

Той посочи, че през 2011 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) прехвърли безвъзмездно изворите на Столична община за период от 25 години. Това са изворите при Централната минерална баня, Баталова воденица, находищата при бившата баня Лозенец, кварталите „Овча купел“ и „Надежда“, жк „Свобода“, селата Железница и Панчарево. 

Столична община обяви инвестиционни намерения за концесия на Централната минерална баня и изграждане на спа центрове там и в Лозенец, захранване на басейна „Спартак“ с минерална вода, отопление на сградите на площад „Независимост“, изграждане на плаж с минерална вода в парк „Възраждане“, аквапарк в Челопечене, припомни народният представител.

Той посочи, че ако не се ползват минералните ресурси, находищата трябва да се върнат на държавата. 

Ивелина Василева припомни, че общините имат право да стопанисват изворите, тъй като беше направена промяна в Закона за водите. „Приоритет е стимулирането на общините да ползват този ценен ресурс. В средата на годината стартира програмата за подпомагане на общините с минерални извори“, каза министърът.

До момента Столична община е възложила проучване на находищата, определяне на санитарна зона и оценки на водата. Така общината е упражнила правото си на управление и ползване, отговори тя.

По думите й съоръженията на 7 от находищата са в добро състояние, единствено Баталова воденица е в лошо техническо състояние.

„Това, което е направила общината за последните 5 години, е кръгла нула“, каза Лилков.

По думите му чак през 2016 г. главният архитект е внесъл тарифа през за ползване на минерална вода. Някои сондажи от 20 години са в лошо състояние. В сравнително добро състояние е находището на Централната минерална баня, но повечето вода се излива в канализацията.

В провинцията се направиха много спа центрове, а в София нищо не е направено, каза депутатът.

Министърът отговори, че има възможности чрез европрограмите да се реализират инвестиционни проекти в общините и да се развива ползването на водите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още