IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винетките и цената на тока - основна причина бизнесът да не намалява цените

На фона на поевтинелите горива се повишават и данъчно-осигурителните разходи, както и цената на труда, посочват от БСК

13:39 | 21.01.16 г. 5
Винетките и цената на тока - основна причина бизнесът да не намалява цените

Цената на петрола на световните пазари се срива, горивата поевтиняват, но въпреки това цените на стоките у нас не намаляват. Защо това е така, обясняват от Българската стопанска камара (БСК) в свой анализ.

Според изчисленията на организацията електроенергията за бизнеса поскъпва с 12,8% (от средата на 2015 година - бел. ред). От началото на миналата година се увеличава и данъчно-осигурителната тежест - максималният осигурителен доход се увеличи с 8,3%, а максималните осигурителни прагове с 4,4%. Разширена е данъчната основа за данъка върху лихвите по всички банкови сметки.

През миналата година се увеличава още и цената на труда  - със 7,6% за частния сектор и с 5,4% за обществения през първите девет месеца на 2015 година. Това е следствие от повишаването на минималната работна заплата (с 8,8% спрямо 2014 година), максималния осигурителен доход и ръста на средната работна заплата (с 8%).

От БСК отбелязват в своя анализ още и поскъпването на винетките - с 40%, като причина бизнесът да не намалява съществено цените на продуктите през миналата година. Цената на винетните стикери обаче се повишава от 1 януари 2016 година, а анонсът за това увеличение беше направен в последния месец на миналата година.

Влошена е конюнктурата на цените на международните пазари - цените на вносните стоки намаляват с по-нисък темп (-0,2%) спрямо цените на стоките за износ (-1,7%), отбелязват още от бизнес организацията. Рязко намалява цената на металите, нефтените масла, фуражите и други, които формират основната част от българския износ.

Така тези фактори "изяждат" положителното въздействие от намалението на цените на горивата у нас. Според анализите на БСК през миналата година цената на бензина е паднала средно с 12,2%, а на дизела - с 9 на сто.

По данни на организацията потребителските цени у нас намаляват с 1,1% през 2015 година, а цените на производител за 11-те месеца на миналата година намаляват със средно около 1%.

Като причина производствените цени да останат високи са сочени още и очакванията за ръст на местните данъци и такси през 2016 година, както и нови налози, сред които данък "уикенд" и "вредни храни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
potten
преди 8 години
Винетките не са нещо което да се отразява толкова силно върху бизнеса, а цената на тока не се е променила значително за да е оправдяние за нещо.Истината е, че бизнесът няма как да намали цените, защото като цяло и корупцията и бюрокрацията у нас са голяма тежест, която гълта много ресурси. И е добре да е така, защото по този начин се намалява непотребната конкуренция и появата на нови фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Rumen_
преди 8 години
Забравили са да добавят и "международното икономическо положение".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Мафията жертва всички заради печалбите си - и граждани, и бизнес... нищо ново. Така де, "държавата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 8 години
Така.Т.нар."бизнес" в България (разбирайте тия,на които се раздадоха комунистическите куфарчета с пари) беше назначен след квазипрехода у нас по същия начин,както се назначава някой чиновник да речем.С мощната подкрепа на неразградените структури на ДС у нас,този "бизнес" принуждава българите да работят за жълти стотинки и нагло и безцеремонно реве,че "цената на труда се повишавала".Вбесявам се,когато някой ***-предприемач реве по медиите,че "не може да си намери кадри",защото те искат с трици да ловят мишки.Никой не каза:"Давам 2000 лева заплата и не мога да си намеря човек".Та,от тези креатури на ДС ли очаквате да се съобразят с конюнктурата без да я изопачат!?Много от представителите на едрия "бизнес" у нас бяха логично очистени по времето на прехода.Какво толкова-ритне един-два пъти и мръсната му комунистическа душа получава билет за ада.Лошото е,че друг мафиот го замества.От този "бизнес" у нас ли чакате тласък за развитието на обществото?Я не ме карайте да се смея..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Tobywolf
преди 8 години
Не виждам нивото на дунав в сантиметри, което да оправдае непомръдващите надолу цени в българските бензиностанции...Не може да се отрече и творческия принос - доскоро ни обясняваха вискоите цени на тока и топлото с високите цени на енергоносителите. Сега се оказа, че повишението на тока влияело на цената на петролните горива. Е това си е новооткрито перпетум мобиле, ако питате мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още