IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Витиня" отново е отворен за движение

От 25 септември ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и съоръжението преди тунела

13:05 | 20.09.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Шофьорите по магистрала "Хемус" вече преминават през ремонтираната тръба за Варна на тунел "Витиня", съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Тунелът е напълно отворен за движение след повече от година ремонт, струващ над 22 млн. лв.

Най-дългият тунел у нас - 1195 м, е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление. Положени са около 28 хил. кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н. За отлична вентилация в съоръжението са монтирани 15 бр. реверсивни вентилатори. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 374 бр. осветителни тела. 

Ремонтът му започна на през юни миналата година, като ремонтните дейности се изпълняват от "Автомагистрали" ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.

Една от новостите, внедрени в тунел "Витиня", са 15-те вентилатора, които автоматично се включват, когато замърсяемостта на въздуха се повиши над пределно допустимите норми.

Министърът на регионалното развитие Николай Ненков инспектира тунела. Той обясни, че забавянето на ремонта се наложило заради нуждата от спешна рехабилитация на моста след тунел "Витиня".

Проверката на тунел "Витиня" показа изключително качество на строителството, коментира Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на министерството.

Обновената тунелна тръба на "Витиня" е изключително модерна за България и оттук нататък, спрямо възможностите на бюджета, и останалите съоръжения в страната ще бъдат приведени в същия вид - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение, каза още министър Нанков.

След ремонта на десните тръби на тунелите "Ечемишка" и "Витиня", остава да бъдат ремонтирани още шест тръби на четирите тунела по магистралата. Необходим е ремонт и на мостови съоръжения. Поне 220 млн. лв. са необходимите средства. Ако има наличен ресурс, ремонтът може да се направи за две години, посочи министърът.

По думите му въвеждането на тол таксите ще гарантират наличния ресурс.

Пътният сектор в момента се издържа чрез проекти, финансирани от европейските фондове, заемни споразумения и излишъка в бюджета. Проблемът с финансирането ще бъде решен чрез въвеждането на тол таксите. Ще има по-добър контрол на качеството и разходването на средствата, каза още Николай Нанков.

В понеделник - 25 септември, веднага след края на трите почивни дни, ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и съоръжението преди тунела.

Движението на леките коли и на превозните средства до 10 т ще бъде прехвърлено двупосочно в обновената тръба за Варна. Тежкотоварните моторни превозни средства над 10 т ще продължат да преминават по задължителния обходен маршрут по път I-1 София - Ботевград. Целта е ремонтните дейности на "Витиня" да завършат до края на ноември и през зимата по АМ "Хемус" да се пътува без ограничения от строителни дейности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavr
преди 6 години
Отваряме залаганията - кога ще падне първия вентилатор: след 1, 3, 6 или 12 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още