IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Владимиров: Финансовото състояние на БДЖ сe подобрява

Със средствата от концесията на Летище София компанията не само ще бъде оздравена, но ще се премине и към модернизацията ѝ

09:49 | 31.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вл. Владимиров: Финансовото състояние на БДЖ сe подобрява

Финансовото състояние на БДЖ се подобрява значително - намаляват загубите и старите задължения на компанията. Това съобщи изпълнителният директор на холдинга Владимир Владимиров пред БНТ.

По негови изчисления финансовият резултат на БДЖ в края на 2014 година е бил загуба за 50 млн. лева, докато през миналата година тя намалява до 33 млн. лева. Задълженията намаляват с 45% за последните пет години - от 850 млн. лева през 2010 година до 470 млн. лева през миналата година.

Само към банки задълженията на БДЖ през 2010 година са били 570 млн. лева. Тази сума намалява до 255 млн. лева към края на 2015 година, уточни Владимиров.

Директорът на жп холдинга беше категоричен, че ако плановете на правителството за отдаване на концесия на Летище София се изпълнят до края на тази година, ще бъде решен и въпросът с дълговете на БДЖ. Припомняме, че транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че приходите от концесията ще бъдат насочени към оздравяването на холдинга.

"Така опасността БДЖ да фалира ще бъде окончателно зачеркната", каза днес Владимиров и допълни, че средствата от концесията ще бъдат достатъчни не само за изплащане на задълженията, а и за развитие на дружеството. Тогава поетапно ще започнат да бъдат решавани и други проблеми, сред които остарелите вагони, чиято поддръжка е много трудна. Минималната инвестиция е 210 млн. лева, припомни Владимиров.

Към момента цената на услугата няма да се повишава, но при реализацията на плановете - повишаването на скоростта и модернизацията на вагоните, може да се очаква плавно повишаване на цената на билетите, каза още Владимиров.

В момента в БДЖ се работи усилено по реализацията на три проекта. Първият е свързан с електронен билет и система за билетоиздаване. Тя се въвежда постепенно и до края на годината трябва да бъде факт. До края на септември пък ще бъдат почистени всички вагони на компанията - отвън и отвътре.

Третият проект е насочен към подобряването на условията на труд в ремонтните депа. Той е започнал в началото на 2016 година.

Владимиров посочи още, че заплатите на служителите в "Пътнически превози" са били увеличени с 5% през тази година. Той допълни, че секторът е много подценен и ако има възможност в бюджета за 2017 година, заплащането отново ще бъде повишено.

Обмислят се и допълнителни мерки за оптимизация на работата, ако приватизацията на "Товарни превози" не се случи, стана ясно още от думите на Владимиров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още