Вместо да се въвежда данък „вредни храни“ за чипса и вафлите, да се намали наполовина ДДС за зеленчуците, плодовете и млечните продукти. Това предложи диетологът Ипократис Пападимитракос в коментар за bTV.
Припомняме, че се очаква скоро здравното министерство да представи проекта си за облагане на нездравословните продукти.
Според Пападимитракос, ако се въведе по-високо облагане за храните с високо съдържание на сол, добавена захар и трансмазнини, производителите ще отговорят с по-големи грамажи, за да е изгодно за потребителя съотношението цена – количество.
Вместо това той смята, че намаленият ДДС за зеленчуци и сирене пак ще стимулира хората, но по различен начин - да купуват по-евтина храна.
Кардиологът проф. Асен Гудев коментира: „Има сериозни научни доказателства, че съдържанието на тези субстанции в храните (б. р. – сол, захар, трансмазнини) е свързано с висока сърдечно-съдова смъртност, повишена заболеваемост от диабет и онкологични заболявания“.
Диетологът му отговори, че според проучвания при такова облагане повечето потребители не си променят поведението спрямо любимите продукти, а мярката не се очаква да доведе до финансов или здравен ефект. Проблемът според него е, че ще хората пак няма да бъдат информирани по отношение на храните.
В Дания и Финландия, където от години наред се води целенасочена политика за формиране на правилни хранителни навици, ключов момент е избягването на тези храни, които са свързани с повишения риск, отговори проф. Асен Гудев.
Той изтъкна, че в Дания и Финландия е постигнато драстично намаляване на сърдечно-съдовата смъртност в резултат на водени с години политики.
Боян Рашев от denkstatt България обаче опонира, че въведеният преди години данък върху всички напитки със съдържание на захар в Дания по никакъв начин не е ограничил ръста на затлъстяването в страната. Няма никаква корелация, настоява той.
Има много голям спад на количеството захар в напитките на световно ниво, защото потребителите се ориентират към безалкохолни с по-малко захар или дори нула калории, допълни той.
Ипократис Пападимитракос се съгласи, че в посочените страни е намаляла смъртността от сърдечно-съдови заболявания, но там проектът е много по-мащабен и свързан с информираността на потребителите. „Аз тези неща не ги купувам, защото съм информиран и мога да направя избор“, даде пример той. Според него масово хората в България не са информирани по отношение на храните. В малките градове например купуването на безалкохолна напитка е престиж, допълни диетологът.
„Изключително важно е посланието, което отправяме към младите хора. Формирането на правилни диетични навици и правилен двигателен режим става в ранна детска възраст“, каза проф. Гудев.
Боян Рашев беше категоричен, че не може един да накара хората да станат по-здрави. Сухият режим в САЩ навремето не е спрял консумацията на алкохол, подкрепи го Пападимитракос.
Ако данък „вредни храни“ бъде въведен, ще последва загуба на 3500 – 4000 работни места и засилен паралелен внос на тези продукти от Румъния, защото там беше намалено ДДС на храните. Така се получава голяма разлика в цените в двете държави и ще последва контрабанда. Българската икономика само ще загуби от това, смята Боян Рашев.
Проф. Асен Гудев обаче изтъкна, че сега се води дебат, подобен на този дали да спре пушенето в ресторантите. „Когато давахме аргументи как спирането на тютюнопушенето на обществени места е намалило инфарктите в Калифорния и Шотландия, се излезе с аргумента, че бизнесът ще загуби и ресторантите ще останат празни. Тук имаме грешен сигнал към младото поколение“, допълни той.


Над 20 автомобила спукаха гуми на родно шосе само за 24 часа
НОИ одобри Бюджет 2026
Опозицията не хареса и обновения проект на Бюджет 2026
Тръмп иска Европа да поеме основната тежест в НАТО
„Ангели на пътя“ със скандален сигнал за КАТ - Варна (СНИМКИ)
Сигурността на Израел се нуждае от по-малко оръжие и повече диалог
Възраждането на бойните кораби в Европа връща на мода британските корабостроители
Нобеловият лауреат за мир може да получи награда си лично, но рискува много
JPMorgan: Европа има „реален проблем”
Лидерите на Франция, Германия и Великобритания се срещат със Зеленски в понеделник
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Toyota се завръща във Ф1
Проблемът със Закона за доброволчеството продължава да е голям
Симеонов: Тайничко и Борисов стиска палци на протеста
Защо Швеция може да построи модерна подводница, а Европа няма силен морски флот?
Рецептата Dnes: Запържени скариди със зеленчуци
Бургунди и бордо – най-актуалната тенденция за сезон есен-зима 2025
преди 10 години Абе, тия да не ми обложат и кафето!? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Вярно е, че потребителите си променят трудно навиците, но в държавите където въведоха този данък, производителите промениха рецептите за да плащат по малък данък и по този начин потребителите почнаха да се хранят по здравословно. Ще се учудите например колко различна е рецептата на Ред Бул продаван в България, Унгария, Австрия или Дания. Марката е една и съща, но съдържанието на различни компоненти е тотално различно! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Купувам зеленчуци рядко, но какъв е смисъла да продават с 10% по-ниска цена, ония домати, които нямат никакъв вкус, а хранителните им качества са съмнителни? Или на сирената дето са по 4 лева килограма, отново със съмнителни хранителни качества... Според мен дали ще живееш здравословно е въпрос на избор. А иначе може като цяло да намалят ддс-то на храните. Така избора ще стане поне една идея по-лесен. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години п.п. само не разбрах как решиха че млечните продукти който се продават в момента в Бг не са вредни за здравето . Солното съдържание на повечето от тях надхвърля чувствително здравословните норми ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Предлага въвеждане на НОВ ДАНЪК прикрит под формата на "грижа" за здравето ! Ако някой иска да се грижи за здравето има доста по ефикасни методи ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Интересно е и, че докато едната ръка на Октопода / не онзи на Трактора, а МинСъвета/ ни обяснява как се грижи за наш'то здраве и създаването на здравословни навици, то другата прави отстъпки ама баш на цигарените фабрики. Ало, що просто не вдигнете осигуровките на заетите в Булгартабак със средното за останалия бизнес, и насъбралите се пари не ги налеете в Касата. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Защо само наполовина? Това означава 10% ДДС за зеленчука и сиренето, което пак е по-високо от намаленото ДДС за всички храни в другите европейски държави, където то обикновено се движи около 5% до 7%. А при нас не стига че ще е само за зеленчука и млечните храни, ами и пак остава на високо ниво.А защо не ги освободим изцяло от ДДС зеленчуците и млечните продукти? Нека и ние да сме иновативни в нещо, лошо ли е? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години аз пък предлагами данък вреднии по-ниско ддс за зеленчук и млечни храни отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 10 години Много добра идея, но целта на упражнението е да се смъкне още една кожа от българина, и парите да отидат именно в болницата на професора. Щото бюджетът на НЗОК не стига за тия два милиона осчетоводени "хоспитализации" и разговорът беше тръгнал в мноого грешна посока - как да се ограничат измамите в системата отговор Сигнализирай за неуместен коментар