IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външни експерти ще оценяват спецификациите по обществените поръчки

Наредба ще повиши контрола върху търговете, каквито са исканията на европейските институции

13:28 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Външни експерти ще оценяват техническите спецификации при възлагането на обществени поръчки. Те ще бъдат вписвани в специален списък и ще бъдат определяни на случаен принцип чрез специализиран софтуер при оценка на документацията.

Това предвижда публикувана за обществено обсъждане наредба, изготвена от Министерския съвет, в изпълнение на предвиденото в Закона за обществените поръчки.

В доклада към Наредбата финансовият министър Владислав Горанов посочва още, че от ЕС очакват от България по-задълбочен контрол по отношение на спецификациите на обществените поръчки.

Изготвената наредба е стъпка именно в тази посока - за извършването на тези проверките са нужни специфични знания в различни области, а Агенцията по обществени поръчки не разполага с такъв капацитет, пише той.

При определянето на оценителите ще се избира между експертите в областите, които съответстват на предмета на поръчката, определен от възложителя. Проверката ще продължава в кратки срокове - до пет дни.

Според Наредбата възнагражденията на външните експерти се определят на базата на времето, отделено на задачата, но не повече от 40 астрономически часа. Всеки час ще се заплаща - в размер на 10 лева.

Текстовете регламентират и изискванията към желаещите да бъдат външни експерти. Те трябва да имат висше образование (със степен бакалавър или магистър) и поне четири години професионален опит в заявената област. Кандидатите ще подават специални заявления, че искат да бъдат експерти към Агенцията по обществени поръчки.

Заявленията ще се подават всяка година през октомври и ще бъдат подписвани само с електронен подпис, става ясно още от проекта на наредбата. С тях експертите ще декларират и, че няма да разгласяват информация от документите за търговете.

Наредбата определя и процедурата по изваждане на външни експерти от списъка на Агенцията. Това ще става при системни нарушения при изпълнение на възложена експертиза, както и при обстоятелства, които водят до неизпълнение на условията за избор на външни експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още