IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външното търсене - двигател на икономическия растеж

Рано е да се заключава дали е положено началото на нов цикъл на растеж, или икономиката остава във фазата на стагнация, според ББР

08:45 | 15.12.13 г. 2
<p>
	Икономиката има потенциал за бъдещо развитие, който още не е започнал да се реализира. <em>Снимка:&nbsp;Stock.xchng&nbsp;</em></p>

Икономиката има потенциал за бъдещо развитие, който още не е започнал да се реализира. Снимка: Stock.xchng 

Необходимо е да бъдат създадени подходящи условия за съживяване на въ­ншното търсене заради положителния му принос към растежа на българската икономика. Това препоръчва Българската банка за развитие (ББР) в своя икономически и финансов преглед за третото тримесечие на годината.

“В настоящия момент българската икономика е на прага да преодолее периодa на застой и отново да се върне към траекторията на висок икономически растеж”, посочва се в доклада на банката.

“Въпреки, че очакванията на бизнеса са все още ре­зервирани, данните за бизнес конюнктурата показват, че през последните месеци основните икономически сектори започват да преодоляват спада от началото на 2013 г.”, допълват от финансовата институция.

“Сигналите, които постъпват в момента за динамиката на българската икономика, очертават състояние, заредено с потенциал за бъдещо развитие, като този процес все още не е започнал да се реализира”, посочва се в доклада. 

Растежът обаче все още е слаб и твърде крехък, за да се направи заключение дали е начало на нов цикъл към траектория на нов растеж или продължава да бъде част от фазата на стагнация, когато растежът трайно се задържа под потенциалния.

В доклада се посочва още, че е преустановен и спадът на заетостта – броят на заетите е близък до миналогодишните равнища. Нивото на безработицата обаче продължава да се увеличава, но може да се очаква, че след 2013 г. ще започне обръщане на тенденцията и постепенно намаляване на броя на безработните, прогнозират от ББР.

Годишният ръст на номиналната работна заплата също про­дължава да се забавя под влияние на относително слабото търсене на труд, преобладаващите нагласи за несигурни близки перспективи пред икономическото развитие и ниската инфлация.

Натрупаната инфлация от началото на годината е отри­цателна поради динамиката на международните цени, промяната на някои административни вътрешни цени (електро- и топло енергия) и все още ниското вътреш­но търсене, влияещо върху динамиката на цените в нетъргуемия сектор.

Тенденцията за понижение на инфлацията се задълбочи през третото тримесечие на годината. През септември натрупаната дванадесетмесечна инфла­ция достигна -1,6%, което е най-ниска стойност на пока­зателя през последните десет години.

По-ниските икономически ръст и инфлация от пред­варително очакваните влияят негативно на данъчните приходи на държавния бюджет. Все пак, не съществу­ват особени рискове за постигането на целта за бю­джетния дефицит, подчертават още от банката.

През третото тримесечие на 2013 г. банковата систе­ма остава добре капитализирана и с добра ликвидност. Не се наблюдават съществени промени в тенденциите на развитието й от последните месеци, подчертават от ББР.

“Несигурната икономическа среда все още ограничава търсенето на кредитен ресурс в икономиката, което е основна причина за относително ниския ръст на обема на кредитите”, пише в доклада. Тенденцията на забавяне на кредитния ръст се наблюдава от средата на 2011 г., като през второто тримесечие на 2013 г. дори се наблюдава отрицателен ръст на креди­тите на годишна база. През август и септември годиш­ният ръст на кредитите отново става положителен, но се запазва на относително ниски равнища (под 1%), сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами крайно време е да превземем управлението на ФЕД и ЕЦБ и да създадем външно търсене, тъй като единствения начин да се уповаваме на даден фактор, е когато го контролираме, иначе какво упование е: религиозно /вяра-надежда-самоизмама/ или на принципа "проба -грешка" /случаен резултат/ :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alee
преди 10 години
A new dawn: Reigniting growth in Central and Eastern Europehttp://***.mckinsey.com/insights/economic_studies/a_new_dawn_reigniting_growth_in_central_and_eastern_europe?cid=other-eml-alt-mgi-mck-oth-1312
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още