Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Въвеждат забрана за движение на камиони на официалните празници

Очаква се през 2013 г. да влезе в сила целогодишна забрана за движение на тежкотоварни автомобили през уикенда, съобщи транспортният министър

Забранява се движението на тежкотоварни автомобили по време на официалните празници на България в часовете от 16.00 до 22.00 ч. Ограничението ще важи целогодишно за деня преди празника и в последния почивен ден.

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на среща с браншовите организации в автомобилния сектор, на която беше обсъдена възможността за въвеждане на допълнителни ограничения за движение на тежкотоварните автомобили, съобщиха от транспортното министерство.

Според решението на експертната комисия остава забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци за периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в часовия пояс от 16.00 до 22.00 ч.

Договорено е целогодишната забрана за движението на тежкотоварните автомобили в почивните дни да бъде въведена след изграждането на достатъчно паркинги и зони за паркиране. „Анализите показват, че необходимият гратисен период за изграждането и модернизирането на паркингите за тежкотоварни автомобили е около две години. Това означава че през есента на 2013 г. ще можем да въведем целогодишна забрана за движение на камиони през уикенда“, каза министър Московски.

Още по темата

Изграждането и модернизирането на паркингите ще става на принципа на публично-частното партньорство, като държавата ще предостави терени, а браншът ще инвестира в тях.

В момента на територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги. „Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и опасност от пътно-транспортни произшествия“, каза министър Московски.

Въвеждането на ограничения за тежкотоварните автомобили по празници и почивните дни не е прецедент в Европа. Подобни забрани са въведени в редица европейски страни като Германия, Австрия, Унгария, Франция, Италия, Словакия, Чехия, Румъния и др.  


Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България и Чехия са най-предпочитани за инвестиции в автомобилната индустрия