IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен ли е местен референдум за "Софийска вода"?

Ще пробваме с всички законови средства допитване да има, увери общинският съветник от БСП Гергана Алексиева

09:00 | 07.09.13 г. 2
Възможен ли е местен референдум за "Софийска вода"?

На 5 септември Столичният общински съвет (СОС) отхвърли искането на групата на БСП за провеждането на местен референдум за концесията на „Софийска вода“. Преди реално дебатите да се проведат, от левицата обещаха, че с всички законови средства ще работят, за да има допитване на гражданите по този казус.

По закон общинските съвети могат да взимат решение за провеждане на местен референдум само по въпроси, които касаят компетентността на местните власти. Искане за решение относно такова допитване могат да направят 1/4 от общинските съветници.

Бърза справка със списъка на общинските съветници показва, че одобрение на такова предложение трудно би минало през общинския съвет в този му състав. Срещу развалянето на концесията се обявиха десницата и ГЕРБ. Двете формации имат съответно осем и тридесет и трима представители в СОС. Общинските съветници от групата на БСП са 15, а от „Атака“ и НДСВ – по двама.

Следващата стъпка за искане на допитване до гражданите е създаване на инициативен комитет, който да проведе подписка с искания за насрочване на дата за референдум. По подобен начин БСП успя да прокара и национален референдум за АЕЦ „Белене“. Заради слабото участие обаче въпросът за изграждането на втората централа само беше преразгледан от народните представители.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предвижда в подписката за местен референдум да бъде подкрепена от 1/10 от избирателите с право на глас и адрес в съответната община. Но дори и при това положение няма автоматично налагане на провеждането на допитването – подписите се връчват на председателя на общинския съвет и решението за референдума отново се взима от общинския съвет.

Законът предвижда възможността общинските съветници да откажат с мотивирано становище искането.

При това положение последната стъпка на общинските съветници от БСП е подписката да бъде изпратена на областния управител, който може да насрочи дата за допитването. Областният управител е политическа длъжност и софийският беше сменен с идването на власт на правителството на Пламен Орешарски. Така че общинските съветници вероятно ще могат да разчитат на неговата подкрепа.

Резултатите от проведеното допитване ще бъдат задължителни за Общинския съвет на София, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за общински съвет и един от посочените отговори е подкрепен от повече от половината гласували. Решението трябва да влезе в сила веднага след обявяването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Понеже частното смърди на експлоатация на работниците, експлоатация на клиентите, експлоатация на природните ни ресурсиНевиждам защо печалбата коята едно частно дружество генерира трябва да отива в нечии милиардерски джоб. На някой излежаващи се край басейна лентяи обявили се за много умни та да ходят по света и да заграбват ресурсите/мономполите на гражданите и да се разпореждат с техните нужди!Ако те са по-ефективни на чии гръб е това! Не е ли на нашия! На нашите работници и подизпълнители!Защо сме тъпиИ защо те са хитри и ние го търпим това ограбване и насилие над нас българските работници и българските потребители!Основната проста разлика е:Когато е общинско - акционер са потребителите! Те управляват- назначават на избори на 4г и с протести контролират - ВИКАТ МУ ДЕМОКРАЦИЯКогато е частно - акционерите са незнайни милиардери! Те управляват! Те правят ПАРИ/ПЕЧАЛБА. Те ръководят! Не тях протестите са им ппрез оня, защото те няма да си изгубят работатаМОНОПОЛИТЕ - САМО ДЪРЖАВН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
vladimirkarolev
преди 10 години
Понеже държавните дружества работят толкова добре - всички режими на водата, най-скъпата вода и най-големите загуби са при тях :-) Явно тези общински съветници искат и София да вкуси от тази "вкусна" държавна вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още