Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Възможно ли е минималната заплата да е различна за отделните региони?

Бизнесът одобрява идеята на финансовия министър, но експерти и синдикати имат забележки

След като финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предстои в съвета за тристранно сътрудничество да се обсъди възможността за въвеждане на диференцирана минимална работна заплата за отделните райони в страната, предложението получи диаметрално противоположни отзиви от участниците в тристранката.

Според Дянков това е икономически разумно, защото дава възможност за гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони.

БСК: Мярката ще съдейства за разкриване на нови работни места

Ръководството на Българската стопанска камара приветства намерението за диференцирана минимална работна заплата и дори предлагат да се вземе по-смело икономическо решение. А именно минималната работна заплата да съществува там, където държавата е работодател.

Според изпълнителния председател на камарата Божидар Данев въвеждането на диференцирана минимална работна заплата ще се отрази благоприятно на бизнеса, защото ще способства за ограничаване закриването на работни места и фалитите на фирми. Данев пояснява, че повсеместното увеличение на минималната работна заплата създава силово безработица с административни методи. 

Още по темата

КНСБ: Трябва да има единна минимална работна заплата

На коренно противоположна позиция е ръководството на КНСБ. Според синдиката идеята за различен размер на МРЗ във всеки регион е неприемлива.

Експертите на КНСБ смятат, че трябва да се запази моделът на единна минимална работна заплата, като се предоставя възможност тя да се определя в процеса на колективно трудово договаряне на равнище бранш или предприятие.

Това равнище не бива да е по-ниско от размера на минималната работна заплата за страната, тъй като минималното възнаграждение има защитна функция за всички и неговият размер не бива да е под официалната линия на бедност, посочват от КНСБ.

Йордан Христосков: Диференцирана МРЗ е неписано правило и сега

Бившият управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков подкрепя позицията на синдикатите. Той коментира пред Investor.bg, че идеята на практика не е нова, а и сега е наложена като неписано правило на пазара на труда у нас. Ако се приеме такова предложение, основният проблем ще бъде свързан с контрола по спазването му, смята Христосков.

Припомняме, че финансовият министър също изрази съмнения, че предложението за „минимална работна заплата по градове“ може да се окаже юридически невъзможно.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Коментари (10)

0
 
1
 
10
Werter до: Lucifer
преди 4 години
Няма профилна снимка
В Северозападна България има по-голяма безработица, а и по-ниска издръжка на живота, по-ниски наеми, цени на жилища, цени на други стоки (поради ниските наеми и по-ниските заплати, калкулирани в крайната цена) и т.н.
От друга страна за да се привлекат инвестиции, на фирмите там им се опрощава данък печалба.
Ето, че диференциация си съществува.
По- ниската минимална заплата би дала шанс на нискоквалифицирани хора, които са готови да работят за 250 лева, например.
Това е стимул и за бизнеса да инвестира в тези райони и е възможно след няколко години безработицата да намалее и да отпадне причината за по-ниско ниво на минимална работна заплата.
0
 
0
 
9
STRAHO до: Longin
преди 4 години
Добра идея Longin ! Има обаче едно неудобство за бизнеса. Ще му се наложи да подобри радикално организацията си. Подозирам, че ще има масови фалити ако идеята стане факт. :D:D
0
 
5
 
8
преди 4 години
Няма профилна снимка
това ми звучи като още по голям ГЕНОЦИТ срещу българския народ. Цената на литър бензин ще се промени ли в различните региони а ел. енергията хляба и киселото мляко - ДА, ДА и ДА. по добре ги пратете в нациските КОНЦЛАГЕРИ отколкото да мъчите народа. КАКВО още ли искате вие "ЧОРБАДЖИИ" още ли не ви достига кръвта на народа не виждате ли че вече тоз народ е болен от БУЛИМИЯ, АНОРЕКСИЯ и АНЕМИЯ вече няма и желание за живот в този ЦИРК. Крайно време е да се махате и вие. *** се РАЗВЪЖДАТ като мухи, пенсионерите поне някои, които цял живот са на държ. хранилка взимат пенсии повече от минималната раб. заплата и защо да оставате? за да може чорбаджийските хрантутници да ви мачкат и гледат като че сте по долни и от *** ли? карат джипове за по 200 000 ,а тези пари 5 поколения от средностатистическия гражданин не може да изработи т.е. той ще ги изработи но ще му платят колкото да не умре всички сте на капково лечение и то цял живот.
1
 
2
 
7
преди 4 години
Няма профилна снимка
трябва минимална часова ставка (единна национална, например 2 лв) която за замени тая глупост безподобна МРЗ...
0
 
7
 
6
преди 4 години
Няма профилна снимка
е то и аз бих предложил тогава и цени според регионите тогава, например: 50% по-евтин ток в северозападна БГ и да видите дали бизнеса няма да се изнесе на часа там а после и софиянци разбира се, регионът ще живне от раз а София ще заприлича на изселено гето....а бе тия наистина ли ни смятат за ***???....

Още от Икономика и политика
Стартира сондирането на втория проучвателен Блок "1-21 Хан Аспарух" - "Рубин-1"