IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Путин взима на прицел прозападна България

Страната върви "колебливо" в посока към демокрация и пазарна икономика в зависимост от резултатите от изборите, пише вестникът

10:47 | 29.06.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската офанзива срещу Украйна през последната година даде ясно да се разбере, че президентът на страната Владимир Путин се стреми да възстанови колкото може повече бившия Съветски съюз, чието рухване някога определи като "най-голямата геополитическа катастрофа на века". За Запада трябва да е сериозно притеснение фактът, че България, член на НАТО и на ЕС, е една от неговите мишени, пише Гари Макдугъл за вестник Wall Street Journal. Според автора, който е съпредседател на фондация „Америка за България“, Москва невинаги се нуждае от танкове и войски, когато се опитва да владее съседите си.

В статията са цитирани думи на президента Росен Плевнелиев, отправени на среща с членове на фондацията, когато държавният ни глава сравнява прикритата агресия на Москва срещу България с опит на Русия да проникне в НАТО с помощта на "Троянски кон".

През десетилетията, откакто Източна Европа спечели независимостта си, България върви "колебливо" в посока към демокрация и пазарна икономика в зависимост от резултатите от изборите, отбелязва авторът. В същото време накланящи се към Москва коалиции полагат сериозни усилия да управляват страната, което ги улеснява да уговарят срещи на международни организации като НАТО и да засилват влиянието на Путин върху такива организации. Това е реалната опасност, изложена от президента Плевнелиев и повторена от други български лидери, които искат да продължат напредъка към свободен пазар, посочва Макдугъл. 

Редица анкети и социологически проучвания показват, че българите са разделени, когато ги питат дали клонят към Москва или Запада. Така че президентът Путин има много причини да гледа към България, която може да превземе без кръвопролития в украински стил. Повечето българи говорят руски език, а освен това българите пишат на кирилица. България беше най-лоялният съюзник на Москва във Варшавския договор и много българи изпитват позитивни чувства към бившите си приятели от Съветския съюз, пише още Макдугъл.

Освен това България е силно зависима от руския газ и много от българите се ръководят в чувствата си от това, че Москва може да затвори кранчето на газа през зимата. Наблюдатели в България и в чужбина видяха ръката на Путин и руските пари зад успешните опити на природозащитници да издействат закони, които забраняват сондажите за шистов газ. Забраната, въведена през 2012 г., накара инвеститора Chevron да си замине заедно със шансовете за енергийна независимост на България, посочва авторът.

Той подчертава още, че в България има свързани с Русия олигарси, които се опитват да действат безнаказано. Нуждата от по-строг съдебен и институционален контрол се видя, когато през 2014 г. се стигна до паническо изтегляне на пари от голяма контролирана от олигарх банка, довело до нейния банкрут и изчезването на близо 2,6 млрд. долара, равняващи се на около 5% от БВП на страната. И досега не е установено къде са парите и не са наказани виновниците.

Съюзниците на Путин водят информационна война в доминираните от олигарси медии, опитвайки се да дискредитират прозападните лидери в България и западните идеи, пише още Макдугъл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 7 rate down comment 0
nixon72
преди 8 години
и (3) Да се източат възможно повечко лични данни за български (и други) граждани, с които да се донапои колосалният surveillance бизнес в САЩ (погледнете само по-отблизо някои от наскоро подписаните двустранни спогодби след визитата на онова бостанско плашило Kerry). А първите две могат за отрицателно време да ни запалят чергата. Нали знаете на чужд гръб и пет войни са малко...Може би Investor.bg ще е по-добре да не прави copy-paste на такива статии... в крайна сметка, който иска да чете WSJ, може и сам да се справи. Все пак сте уважавана и професионална медия, нали, а не преводаческа агенция. Далеч по-хубаво би било, например, да четем повечко статии от категорията независим, аналитичен или ако щете дори (пази боже!) разследващ журнализъм. Е, не пречи човек да помечтае... Както и да е, бъдете здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 2
nixon72
преди 8 години
Мда, поредната статия напълно в стила на това невежо, тендециозно американско вестниче. Тия или въобще не са в час, или нещо по-лошо. Нито дума за реалните проблеми на страната, за провала на т.нар. правова държава, за световно-рекордната корупцията и зависимости. Вместо това глупости на търкалета, видите ли, Путин бил ни пречел да се демократизираме още повече, на Chevron не им дали да дупчат в Черно море (горките акциите им паднаха с цели 50 базисни точки!), всичките олигарси тук били свързани с Москва (а свързаните с Турция къде ги забравихте, бе, господа?!) и прочее бабини деветини. Стар трик да се отвлича вниманието от реалността... въпросът е: с каква цел обаче?! Ето един комплект от възможни отговори: (1) Да се използва България някак си срещу Сирия, Ирак, Русия и т.н.; (2) Да се ползва България като изпитателна площадка за базуки, гранатки, тия три неща за Близкия Изток (че в САЩ вече имаше няколко съдебни дела по темата, и там стана малко трудно да се работи);
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 9
StraightForward
преди 8 години
ЛЕЛЕ НАИСТИНА СТЕ МНОГО БОЛНИ И НЕВЕЖИ.. .УЧЕТЕ МАЛКО ЧЕТЕТЕ КНИЖКИ, МНОГО СТЕ СМЕШНИ ИНАЧЕ, А КАКВО ЛИ НИ ЧАКА ЗАТАДИ ТАКИВА КАТО ВАС..???КАКВО СТАНА 2008 ГОДИНА С ГАЗА ЗА УКРАЙНА И ЦЯЛ ЕС. КОЙ И ЗАЩО ГО СПРЯ, БЪЛГАРИЯ ЛИ ????КОЙ И ЗАЩО СПРЯ "ЮЖЕН ПОТОК" ПАК БЪЛГАРИЯ ГО СПРЯЛА.. ,КОЙ СЪБОРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ ЗАРАДИ АНТИШИСТОВИТЕ СИ РЕВОЛЮЦИИ, КОЙ СЛЕД ТОВА ЗА 1 ГОДИНА НИ ВЪРНА 10 ГОДИНИ НАЗАД С КТБ??? КОЙ ЩЕШЕ ДА Е ШЕФ НА ДАНС ЗАРАДИ БСП И ИНТЕРЕСИТЕ И ЧУЖДИ КОИТО ОБСЛУЖВА????? КОЙ ЗАВЗЕ КРИМ И НА ПОЛИТИК БЕШЕ ОТИШЪЛ ТАМ И БЕШЕ КАЗАЛ КРИМ НАШ? СЪЩИЯТ С ЗЛАТНИЯ ПРЪСТ ЗА КВОРУМА НА КРЕМЪЛ В БЪЛГАРИЯ И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.. УЖАС...КОЙ ЗАПЛАШВА ПОСТОЯННО БЪЛГАРИЯ, ОТ КОЯТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ ??СЕГА ТОВА С ДВАТА ТАНКА Е ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е 50% ОТ ОСТАНАЛИТЕ ТУКА СТЕ РУСОФИЛИ, ВСЕ ЕДНО ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В РУСИЯ.. КОЕТО Е СМЕШНИ И ГЛУПАВО .. НАЙ МЕКО КАЗАНО. РЕЗУЛТАТА ОТ ТОВА СЕ ВИЖДА ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ. И НЕ СЕ НАУЧИХТЕ КОЛКО СТЕ ЗЛЕ ЗАРАДИ, КОЙ ОТ ГОРНИТЕ ФАКТИ..:( :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 18 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Е ..тя статията е за пред западните читатели. Много си имат те хабер колко НПО има страната им тук. Целта е, да се хвърли вината върху някого с което да се обясни лошата репутация на страната им. Същото като в Украйна. За да не се излагат, че техни профита заедно с редовна армия, при това с въоръжение и численост многократно превъзхождаща противника им , ядат бой на поразия от трактористи, шлосери миньори, готвачи и сервитьори, свинари и прочие, пишат че воювали с руски спецназ! :))))) Ама ние си знаем тук как са нещата за разлика от гражданите на САЩ и затова ни е смешно като четем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 12 rate down comment 4
deant
преди 8 години
Кои сме НАС и кои сте ВИЕ? И как ме сложи в групата за ВАС? Може би само защото не ти харесах налудничевите приказки и станах русофил ли? Всъщност не ми отговаряй, няма смисъл от диалог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 2
PNY
преди 8 години
08288 35627 - Телефона на много добър колега психиатър. Помогнал е на доста хора. Мога да издействам безплатен преглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 18 rate down comment 5
eng.Garin
преди 8 години
Направо е смешно, че американско НПО, твърди нещо за Русия, което доказва чрез цитиране на изказване на служител на американското правителство. Само сляп не може да види , че САЩ имат 10-11 НПО-та в България с огромни бюджети , които подкупват скрито или открито български граждани , а руски НПО-та на практика няма. Излиза ,че руските *** трябва да получават парите направо от посолството, но тогава за целта се получава опашка от руското посолство до бул. Е.и Х. Георгиеви, които пък опашки на практика не са забелязвани. Остава за всеки да си реши - ние *** или руска колония сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 3
markov
преди 8 години
статията е голяма идиотия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Защо му е на Путин да прави нещо в България ? Мистер Бин прекрасно върши неговата работа и как това не го разбират кукловодите му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 20
StraightForward
преди 8 години
Да за Вас освен тоталитарни блянове няма нищо друго .. КОЙ БИЛ ИЗМИСЛИЛ ДЕМОКРАЦИЯТА... *** ... КАК И КЪДЕ ИЗМИСЛИХА ДЕМОКРАЦИЯТА, ЧЕ ВИ ПРЕЧИ ТОЛКОВА МНОГО НА ДЕГРАДИРАЛИТЕ И ГЬОНСУРАТСКИ МОЗЪЦИ .. БОЛНИ. КЪДЕ В САЩ ЛИ ЗА ТОВА ЛИ ТАКА МРАЗИТЕ РАЗВИТИЕТО СВОБОДАТА.... *** ЧЕРВЕНИ И ЗАВИСИМИ ОТ БЛЯНОВЕТЕ ОТ КРЕМЪЛ.. ХАХАХАХ СМЕШНИ СТЕ, ЯЗЪК ЗА ВАС И ПОЗНАЙТЕ КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ, СЛЕД КАТО ВИ ИМА НИЩО И ОЩЕ 20 ГОДИНИ НЯМА ДА ИМА НИЩО ТУКА ЗАРАДИ ТАКИВА *** .. ЗА 76 ГОДИНИ, ЧЕРВЕНИ БЛЯНОВЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ.. БОЛНИ ДЕГРАДИРАЛИ ТИПАЖИ????? КАКВО МЪХРШИ, ОСВЕН ЗАВИСИМОСТИ И МОНОПОЛИ И ОЛИГОПОЛИ, ДО КОГА МИСЛИТЕ ЩЕ ВИ ТЪРПИМ.. ПУТИНОСЛАВНИ ***.. СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ ТОВА СА МИ СЪГРАЖДАНИТЕ, НО ВИЕ СТЕ В ОСНОВАТА НА ВСЯКАКВА ЧЕРВЕНА ИСТЕРИЯ И УТОПИЯ, ЗАЩО ТАКА НИМА СТЕ ТОЛКОВА *** И НЕ ИСКАТЕ НИКАКВО РАЗВИТИЕ, КАТО ПОСЛЕДНИТЕ 76Г. ..ХОРАТА ВИ КАЗВАТ УЧЕТЕ И СЕ ОБРАЗОВАЙТЕ И ЩЕ ИМАТЕ.. НО УВИ ЗА ВАС ТОВА СА ГЕЙСКИ РАБОТИ.. ВИЕ ЗНАЕТЕ САМО НА КЪРА, ЯВНО .. *** И *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още