IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в България продължава да намалява

Средната работна заплата в страната се увеличава до 799 лева в периода април - юни, показват данните на НСИ

11:41 | 09.08.13 г. 6
Заетостта в България продължава да намалява

Заетостта намалява с 0,6% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2012 година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо първото тримесечие обаче има увеличение от 3,4%, или около 75 хил. души, на наетите за сезонна работа в секторите „Хотелиерство и ресторнтьорство“ (ръст от 52,9%) и „Култура, спорт и развлечения“ (13,6%). В селското стопанство наетите лица се увеличават с 10,5% спрямо първото тримесечие на годината също заради активния сезон.

Общо заетите са 2,31 млн. души, показват още данните към края на юни 2013 година.

От данните е видно, че сезонната заетост не може да се пребори с негативните тенденции на трудовия пазар и загубата на работни места. Спрямо второто тримесечие на миналата година броят на заетите намалява с общо 13,3 хил. души, като най-осезаемо това е в сектора „Преработваща промишленост“ (156 хил. души) и „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети“ (8,7 хил. души).

Намаляването на заетостта на годишна база е съпроводено с увеличаване на средната работна заплата. През второто тримесечие на годината средната заплата е 799 лева, което представлява ръст от 3,8 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази година също има увеличение  - в рамките на 2,7 на сто.

Данните обаче показват тенденция към намаляване – през април средната заплата в страната е била 809 лева, през май – 799 лева, а през юни – 789 лева.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Строителство“, където средното заплащане се повишава с 8,1% до 653 лева, и „Образование“ - ръст от 7,5% до 777 лева през второто тримесечие на тази година.

Най-висока средна заплата продължават да получават заетите в сектори като „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ (1 790 лева) и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия“ (1 524 лева).

Работещите в хотелиерството и ресторантьорството са сред най-зле заплатените според статистиката на НСИ. Средната месечна заплата в този сектор през второто тримесечие на годината е 540 лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Balcerovich
преди 10 години
като приключи пикът и на сезонната заетост, картинката ще е плачевна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Фу, държава от безработни търтеи ли сме? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Моля журналистите, винаги когато пишете за работна заплата уточнявайте, че става въпрос за брутна такава (което обикновено е случая).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
Ха да видим къде ще отиде безработицата на есен когато приключи морския туризъм. Ама споко де орешарски обеща 250 000 работни места :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 10 години
Сив сектор не означава непремено най-ниска заплата!А по-скоро най-ниско отчетена от статистиката заплата!Колкото по-сиво, толкова повече официалната статистика, отива към стъкмистика!А иначе простичко е! Искайте фискален бон, като идете на кръчма, щото личната ми статистика показва че в 80 на сто от случаите, се опитват да ни пързалят с клонинги на фискални бележки, само че служебни - т.е. безотчетни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
amanotumnici
преди 10 години
"Работещите в хотелиерството и ресторантьорството са сред най-зле заплатените според статистиката на НСИ."Секторът е изцяло сив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още