IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроект увеличава компенсациите за пострадали от умишлени престъпления

Правосъдното министерство предлага също и разширяване на обхвата на престъпленията, за които се предвижда помощ от държавата

13:25 | 13.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Законопроект увеличава компенсациите за пострадали от умишлени престъпления

Министерството на правосъдието (МП) предлага да се разшири кръгът на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления, които имат право на подпомагане и финансова компенсация. Предлага се също така и разширяване на обхвата на престъпленията, за които се предвижда помощ от държавата, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В сайта на МП е публикуван за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Законa за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления (ЗПФКПП).

В обхвата на закона наред с престъпленията тероризъм, умишлено убийство и умишлена тежка телесна повреда, при които за причинените вреди може да се търси подпомагане и компенсация, се добавят също така и средна телесна повреда и опит за убийство. За престъпленията блудство и изнасилване помощ и компенсации ще могат да се търсят и без да е налице сегашното условие да „са настъпили тежки увреждания на здравето“ вследствие на престъплението.

Финансовата компенсация по ЗПФКПП се предоставя само за обезщетяване на имуществени вреди, причинени от престъплението, и само в случаите, когато престъплението е доказано по безспорен начин от правоприлагащите органи. Финансовата компенсация не може да бъде предоставяна, ако пострадалият е получил компенсация или обезщетение по друг ред. След изплащане на компенсацията държавата предявява регресен иск към извършителя на престъплението или неговите наследници за възстановяването на изплатената парична сума.

Проектозаконът разширява кръга на лицата, които имат право на подпомагане при смърт на техен роднина в резултат на престъпление, като към децата, родителите, съпругът или лицето, с което починалият се е намирал във фактическо съжителство, се добавят и наследниците.

С новите разпоредби се премахва долната граница от 250 лв. на компенсацията за пострадали от престъпления и се увеличава горната граница от 5 хил. лв. на 10 хил.лв. в случаите, когато пострадалият докаже имуществените си вреди.

Когато компенсация се предоставя на ненавършили пълнолетие лица, се предлага те да получават реалния й размер, като сумата се изчислява месечно от извършване на престъплението до навършване на пълнолетие, умножена по размера на минималната издръжка по чл. 142, ал. 2 от Семейния кодекс.

Предвидена е възможността за предоставяне на финансова компенсация и при споразумение в досъдебната фаза с оглед изричното изискване то да се допуска, след като бъдат възстановени или обезпечени имуществените вреди.

Молбите за финансова компенсация да могат да се подават в едногодишен срок, а не в двумесечен, както е в действащия закон, предвижда още проектът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още