IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразяват временно строителството в Странджа

Ще има нова екологична оценка на цялата територия на община Царево, обеща министърът на околната среда Искра Михайлова

17:59 | 04.02.14 г.
Замразяват временно строителството в Странджа

През тази седмица екоминистерството ще изпрати указания до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас, за да се предотврати строителството в парк „Странджа“, докато се чака заповед за изменението на Общия устройствен план на община (ОУП) на Царево. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред журналисти по време на провеждащия се днес обществен съвет към МОСВ.

Припомняме, че след решение на Върховния административен съд община Царево вече има действащ ОУП. Това предизвика критиките на природозащитници, според които сега е напълно възможно да се строи в защитените територии.

Преди началото на обществения съвет група природозащитници се събра пред сградата на министерството с плакати в защита на Странджа. Според тях има реален риск да се реализират инвестиционни намерения и да бъдат застроени плажовете в Царево в периода, докато се чака обещаното изменение на ОУП.

Няма да бъдат предприети действия по реализирането на инвестиционни намерения, защото всички те трябва да получат одобрението на РИОСВ-Бургас. В рамките на тази седмица ще бъдат пратени указания до регионалния инспекторат – „че спираме всякакви инвестиционни намерения, тъй като те не могат да бъдат реализирани“.

„Що се отнася до спирането на ОУП, трима министри бяхме много ясни, че за нас е много важно да се приемат общи устройствени планове, особено там, където има инвестиционни интереси“, заяви министърът.

При изменението на ОУП на Царево ще се постави изискването за нова екологична оценка. В момента, в който заповедта на регионалния министър за това излезе, на практика този ОУП не е в сила, обясни тя и обеща нова екологична оценка „на цялата територия на общината“.

Със сегашния режим от мерки гарантираме по-добър режим на защита на парка от досегашния, тъй като имаше възможност да се строи на базата на подробни устройствени планове, твърди екоминистърът.

По повод представения днес отчет на ПУДООС Михайлова обеща анализ доколко финансираните миналата година от предприятието проекти са били ефективни.

Междувременно неправителствена организация връчи на Михайлова антинаграда - „Пъстър пор“ заради работата на администрацията в министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още