IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразиха устройствения план на Царево

Общината е обект на много интереси – както срещу, така и за строителството, смята екоминистърът Искра Михайлова

16:28 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В НДК се провежда форум - среща между представителите на бизнеса и правителството. Снимка: <em>БТА</em></p>

В НДК се провежда форум - среща между представителите на бизнеса и правителството. Снимка: БТА

Влязла е в сила принудителна административна мярка за спиране на действието на Общия устройствен план (ОУП) на Царево. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на форума „Правителство-Бизнес“.

Днес тя е подписала административната заповед за „замразяването“ на плана. Тази заповед ще важи до влизането в сила на нов ОУП и нова екооценка.

Припомняме, че след като в средата на януари Върховният административен съд окончателно утвърди ОУП на Царево, започнаха протести на природозащитни организации, според които липсата на екооценка отваря възможност за строителство по плажовете в Царево и в парк Странджа.

По повод опасенията, че е възможно да се строи в защитената територия, екоминистърът посочи, че спрямо стари общи устройствени планове са правени подробни устройствени планове, на базата на които е извършвано строителство.

На базата на сегашния ОУП обаче подробни планове не са правени, „защото от средата на януари до днес просто не могат да се правят“, каза Михайлова.

Десислава Терзиева припомни, че в петък е издала заповед, с която е разрешила да започне проектирането на изменение на ОУП за цялата територия на Царево. „Със същата заповед спрях изпълнението на плана. Част от проектирането, след това изменение, е екологичната оценка“, коментира регионалният министър.

Искра Михайлова допълни, че общината е обект на много интереси – както срещу, така и за строителството. При тази неяснота не може да продължава развитието на региона, затова трябва да се направи актуализация  на целия ОУП и екооценка, допълни тя.  

Какви коментари направиха останалите министри на днешната среща между бизнеса и правителството можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още