IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на отличниците в държавната администрация ще растат с до 12%

Минимални материални стимули ще могат да се дават и на държавни служители, които не се справят съвсем добре със задълженията си, предвижда законодателството

11:30 | 02.12.11 г. 1
Заплатите на отличниците в държавната администрация ще растат с до 12%

С до 12% могат да бъдат увеличавани заплатите на чиновниците, които изпълняват служебните си задължения значително по-добре, отколкото се изисква от тях, и допринасят за подобряването на резултатите от работата на административната структура, в която работят.

Това предвижда наредбата за формирането на заплатите на държавните служители, която е обнародвана в днешния брой на Държавен вестник.

Заплатите на служителите, които са постигнали по-високи резултати в работата си, могат да бъдат увеличени с до 8 на сто. Държавните служители, които работят точно толкова, колкото се изисква от тях, могат да получат увеличение на заплатата до 5 на сто.

Минимални стимули ще могат да се дават и на чиновниците, които са се представили задоволително, но не са изпълнили напълно служебните си задължения.

Ще могат да се увеличават заплатите на майките, които се връщат на работа след отпуск за отглеждане на дете, както и на държавните служители, които се връщат на работа след дълъг отпуск, по преценка на прекия им ръководител.

Според наредбата могат да бъдат увеличавани и заплатите на новоназначените служители след изтичане на срока за изпитване, определен в трудовия им договор.

Наредбата предвижда още служителите на държавата да получават бонуси за нощен и извънреден труд, за работа в почивните дни и по време на официалните празници. Добавките за постигнати резултати, както и за изключително изпълнение на задълженията, ще бъдат определяни от преките ръководители на съответната административна структура.

Предвидени са и добавки за привличане и задържане на ценни за административната структура кадри.

Оценяването на държавните служители ще се извършва веднъж годишно от преките им началници. Те на свой ред ще бъдат контролирани от техните шефове, както и от съответната синдикална организация, предвижда наредбата за оценка на служителите в държавната администрация.

На оценка подлежат всички чиновници, които имат отработени поне 6 месеца. Ако чиновник бъде прехвърлен в друга служба, той няма да бъде оценяван два пъти за една календарна година.

Оценка на работата на служителите е предвидена и при напускане, според текстовете на наредбата. Тези, които изпълняват ръководни и експертни длъжности, ще работят по специално подготвен индивидуален план на работа. В него ще бъдат заложени индивидуални цели и ще бъдат посочени конкретни задължения, които  трябва да се изпълняват.

Индивидуалните планове ще бъдат подготвяни в началото на всяка календарна година. В тях обаче не могат да бъдат залагани повече от 7 цели за изпълнение, предвижда наредбата.

В средата на годината всички чиновници ще провеждат т. нар. междинни срещи със своите преки началници, на които ще се обсъжда изпълнението на индивидуалния план, както и евентуални промени по него.

Преките началници ще оценяват и бъдещия потенциал за развитие на своите подчинени. Отличниците в държавната администрация, които с оценките си от 2-3 последователни години докажат, че стриктно спазват задълженията си, ще могат да преминават на по-високо ниво в службата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Отличници ще са от списъка на ГЕРБ, както и девойки и булки, които лесно си вдигат поличките нагоре..освен това ако си плаща на началника, може и мъж да стане отличник...Нали така, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още