IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва битка между бизнеса и държавата за пушенето на закрити обществени места

Бизнесът иска отлагане на пълната забрана до 2015 г., днес обаче министрите одобриха предложението промяната да влезе в сила още от юни догодина

16:17 | 14.12.11 г.
Започва битка между бизнеса и държавата за пушенето на закрити обществени места

Бизнесът от сферата на ресторантьорството ще настоява да бъдат спазени европейските директиви относно пълната забрана за тютюнопушене, а именно в България тя да бъде въведена най-рано от 2015 година.

Това коментира за Investor.bg Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Хотелиерският и ресторантьорският бизнес е инвестирал 50 млн. евро, за да отговори на изискванията, заложени в българското законодателство по отношение на правилата за пушене на закрити обществени места, стана ясно от представители на бранша. 

В последните години собственици на заведения и хотели направиха инвестиции за преграждане на заведенията, за обособяване на отделни салони за пушачи с въздухонепроницаеми прегради и за специална вентилационна система, както изисква законът.

„Сега обаче въпросът, който си задават предприемачите, е кой ще плати тази сметка“, пита риторично Рагин.

Според собствениците на заведения вложенията на практика се обезсмислят, ако бъде въведена тоталната забрана за пушене на закрити обществени места толкова скоро (от юни 2012 г. - бел. ред.)

Законодателят трябва да вземе под внимание факта, че бизнесът е направил редица разходи, за да отговори на изискванията, които все още не са се възвърнали, аргументират се представители на ресторантьорския бранш. В това число залагането на имоти, нови банкови кредити и други.

 

Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още