IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заседание на КСНС заради щаба на НАТО искат от Патриотичния фронт

Парламентът не трябва да се заобикаля при вземането на решение за команден център на Алианса, заяви Красимир Каракачанов

12:09 | 06.02.15 г.
Заседание на КСНС заради щаба на НАТО искат от Патриотичния фронт

Парламентът не трябва да се заобикаля при вземането на решение за разполагане на команден и контролен център на НАТО в България. Това обяви зам.-шефът на Народното събрание и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. 

Той призова президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) заради кризата в Украйна и ситуацията с Ислямска държава.

Вчера НАТО реши да създаде незабавно многонационални командни и контролни центрове в шест държави в Европа, сред които и България. Щабовете ще бъдат постоянни и ще покажат присъствието на пакта в посочените държави, беше казано от името на Алианса. Веднага след новината военният министър Николай Ненчев обяви, че не е нужно парламентът да се произнесе по въпроса.

„Разбира се, че Народното събрание дава подобно разрешение“, обяви Каракачанов. Той допълни, че решението за разполагането на команден център на НАТО у нас трябва да мине през парламента и за да няма спекулации в обществото, че „това е някаква подготовка за война“ срещу този или онзи. „Нормално е това нещо да се обсъжда в съответните ресорни комисии по отбрана и в парламента“, каза Каракачанов.

„Вместо държавният глава да се занимава с лобиране за едно или друго ЕРП, е нормално да инициира Консултативен съвет“, каза лидерът на ВМРО. Той припомни, че войната в Близкия изток става все по-заплетена, а ситуацията в Украйна скоро няма да се успокои.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още