IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затяга се контролът в рибарския сектор

Мобилни групи ще проверяват инспекторите от агенцията по рибарство по места

11:22 | 25.01.12 г. 2
<p>
	Агенцията по рибарство нееднократно е дарявала иззетата от бракониерите риба на социални домове &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Агенцията по рибарство нееднократно е дарявала иззетата от бракониерите риба на социални домове    Снимка: БТА

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще засили контрола си по места, като създаде мобилни групи, които да инспектират съществуващите контролни звена в регионалните структури. Това съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на агенцията Драгомир Господинов по повод промените в устройствения правилник, които предстоят да бъдат приети на днешното заседание на правитеството.

С промените броят на зам.- директорите се увеличава от един на двама, като новоназначеният заместник изцяло ще отговаря за контрола, необходим за ограничаване на бракониерството, обясни още Господинов.

Статистиката за 11-те месеца на 2011 г. сочи, че от направените 26 хиляди проверки е иззета над 126 хиляди метра бракониерска мрежа и са конфискувани десетки тонове нелегално уловена риба.

Въпреки тази статистика представителите на рибарските сдружения непрекъснато сигнализират за различни случаи на бракониерски улов, което налага промяна в работата на контролните звена, поясниха експерти.

С промените в устройствения правилник се премахват шефовете на сектори, като хората се пренасочват към контролните звена. Досегашната дирекция „Рибарство и контрол“ се разделя на две, така че едната да отговаря само за контрола, а другата ще има по-широки правомощия, свързани с опазването на рибните ресурси.

Тази агенция ще поддържа комуникациите с европейските стуктури, ще осъществява връзките с неправителстните организации и със сдруженията за любителски риболов, гласи правилникът. Тя ще прави проверки и на изпълнението на проектите по оперативна програма "Рибарство".

Ръководството на агенцията възнамерява да засили и работата по ефективното събиране на глобите. През миналата година агенцията е наложила над 2 600 акта по установени административни нарушения и издадените наказателни постановления са почти толкова, като стойността на глобите надхвърлят половин милион лева.

Влезлите в сила наказателни постановления са близо две хиляди, като наложените санкции са в размер на 300 хиляди лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
katja
преди 12 години
техническа грешка - благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Статистиката за 11-те месеца на 2011 г. сочи, че от направените 26 хиляди проверки е иззета над 126 хиляди километра бракониерска мрежа ...=============================================================Цитат "126 000 КИЛОМЕТРА мрежи -евала, та това е 3 пъти обиколката на земята по екватора и пак остава.....абе господа, че сме рибари и сме майстори на "краткия разказ ", и чат-пат поукрасяваме постигнатите резултати не означава, че ядем доматите с колците"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още