IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство иска от общините гаранции за заеми за болници пред фалит

Държавата няма право да плаща на лечебни заведения, нужна е намесата и на общините, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков

10:21 | 05.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Казусът с болницата във Враца, както и други държавни клиники, които са пред фалит, не може да се реши с държавно финансиране. В управлението им и общините са съсобственици и трябва да поемат своята отговорност. Това каза по bTV зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков, коментирайки финансовите проблеми на болницата във Враца.

Той посочи, че е нужно преструктуриране на здравните заведения. А един от начините за излизане от кризисната ситуация със закъсалите финансово болници е намесата на общините.

По този повод днес в здравното министерство ще има среща с кметовете на Враца и Ловеч, за да се поиска от тях да дадат гаранции за заеми, които банки са склонни да отпуснат. 

„Държавата няма право да извади пари и да ги даде на болниците, защото Европейската комисия ще ни накаже. Болниците са търговски дружества”, напомни зам.-здравният министър.

Общините могат да гарантират банкови кредити за болници пред фалит, за да могат клиниките да поемат въздух, категоричен е заместник-министърът. Той уточни, че има банки, които са готови да помогнат на лечебните заведения, но искат гаранция от общините. В тези болници държавата и общините са съсобственици, но общините нищо не дават, допълни той.

Д-р Мирослав Ненков коментира, че болницата във Враца е пред фалит с дълг от 13 млн. лв. Той обяви, че в подобно положение е и болницата в Ловеч.

Според Ненков болницата във Враца е системно неглижирана и подложена на извиване на ръце. "Около самата болница има две болници със сходен смисъл и структура. Те подбират доходоносни пациенти, а останалите се пращат в държавната болница", обясни Ненков.

Ще бъде направена и проверка, която да установи, защо при последния директор дълговете на здравното заведение са скочили от 5,8 млн. лева през 2013 г. до над 17 млн. лева през миналата.

Що се отнася до закъсненията на Спешна помощ, заместник-здравният министър каза, че Министерството на здравеопазването обмисля идеята да публикува ежедневно данни за обслужените и изписаните от болниците в страната, за да се покаже, че случаите на отказана помощ са единици. Той посочи, че това са единични случаи и не може да се говори за системен проблем.

По повод информацията, че служителите на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не харесват кандидатурата на София за седалище на агенцията, Ненков каза, че това се решава от страните от Европейския съюз, а не от служителите на агенцията. Припомняме, че по последни анализи на организацията София не покрива повечето критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Зам министър Ненков е добър в говоренете но със сигурност трябва да знае че държавата спасява болниците вече 10 години като дава между 400 и 500 милиона в края на годината за да спаси болниците от фалит Вероятно ще го направи и тази години което значи че здравеопазването се нуждае от сериозни реформи Идеята и общините да участват в спасението на болниците е добро но за някои градове където и общините са пред фалит - Враца Сливен Смолян и някои други това е невъзможно защото самите общини трябва да бъдат спасявани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Значи общините да плащат за издръжката на болниците? Интерсно.Хората плащат здравни вноски в НЗОК, а НЗОК си плаща по тарифи. Добре.Обаче спешното здравеопазване трябва да го плаща не общината, а държавата, защото не общината е решила да го има, а държавата. В Столицата положението е добро заради по-високия стандарт, обаче в провинциятахората масово са без здравни осигуровки и се лекуват в голяма част със спешна помощ. Е къде е сметката на една болница в провинцията и на една в столицата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още