IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимата на 2016 година не е особено благоприятна за лозята

Някои масиви са засегнати от измръзване, заяви проф. Иван Пачев от Института по лозарство и винарство

13:29 | 14.02.16 г.
<p>
	Фолклорният състав при читалище &quot;Развитие&quot; в село Церова курия пресъздаде ритуала по зарязване на лозите. Румънци, англичани, българи и един холандец се включиха в ритуала във великотърновското село. <em>Снимка: БТА</em></p>

Фолклорният състав при читалище "Развитие" в село Церова курия пресъздаде ритуала по зарязване на лозите. Румънци, англичани, българи и един холандец се включиха в ритуала във великотърновското село. Снимка: БТА

Зимата на 2016 година не е особено благоприятна за лозята. Това коментира пред БТА проф. Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен към Селскостопанската академия. 

По думите му е имало периоди през този сезон, когато температурите са паднали ниско - минус 20 - 23 градуса, при което са се получили измръзвания до някаква степен на лозови масиви, но все пак не много.

По десертните лозя измръзванията са били по-големи - около 20-25 на сто от тези площи са засегнати, докато някои винени сортове, които са издръжливи на ниски температури, нямат никакви поражения от студа.

Лозата е устойчиво растение - надяваме се да се възстанови, каза експертът. Той допълни, че ако се съди по днешния празничен ден - 14 февруари - Денят на Трифон Зарезан, би трябвало лозарската година да е добра.

До снощи имаше дъжд, а днес е слънчево - надявам се през цялата година да бъде така, за да произведем качествено грозде, от което да се получи качествено вино, допълни проф. Пачев.

Днес екипът на 114-годишния Плевенски институт отпразнува празника с много гости в местността "Томовското", където е научноизследователската база за създаване на нови сортове лози.

Денят на лозаря - Трифон Зарезан се празнува в цялата страна, заедно със празника на влюбените Свети Валентин.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още