IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Крал: Програмата на ЧЕЗ за намаляване на разходите в България дава резултат

Решението да не разпределяме дивиденти е свързано с дългосрочните ни планове, твърди регионалният мениджър на компанията

08:47 | 08.09.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карел Крал. Снимка: <em>ЧЕЗ България</em></p>

Карел Крал. Снимка: ЧЕЗ България

През първото полугодие CEZ Group записа спад на печалбата от 10%, докато в България дружествата на чешката компания се справят значително по-добре. Причините за това са комплексни, разкри пред Investor.bg регионалният мениджър на ЧЕЗ България Карел Крал. 

В компанията все още не могат да отговорят ще разпределят ли дивиденти - решението ще зависи от инвестиционната програма и финансирането й, както и как ще отрази предстоящата пълна либерализация на енергийния пазар върху компанията. 

Г-н Крал, CEZ Group записа спад на печалбата си за първото полугодие, но българските дружества отчитат много добри резултати. На какво се дължи това?

Финансовите резултати на CEZ Group за първите шест месеца бяха сериозно засегнати от сегмента за производство на електроенергия в Чехия. Над 50% от финансовите резултати на групата са свързани с този сегмент. Така че има две основни причини да не се справяме толкова добре, колкото преди. Първата е свързана с падащите цени на едро на електроенергията, което се наблюдава в цяла Европа. За съжаление през последните три години цената на едро в Европа намаля с 40%.

Вторият важен фактор е свързан с нашите ядрени централи в Чехия, в които имаше инспекции, свързани с безопасността. Това е основното за работата на една такава централа и за да повишим безопасността трябваше да намалим производството на централите.

От друга страна в България резултатите на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро са по-добри спрямо миналата година. За това има обяснение. На резултатите на ЧЕЗ Разпределение влияе микс от фактори - част от тях положителни, но част - негативни. Една от основните причини за по-добрите резултати на разпределителното дружество е намалението, тоест подобрението по отношение на технологичните разходи. Това означава, че нашата програма за намаляване на загубите вече дава резултат. Спрямо миналата година намаляват и оперативните разходи.

Тези фактори успяват да компенсират загубите от намалените количества доставена електроенергия, защото месечното потребление намалява спрямо миналата година.

При ЧЕЗ Електро основната причина за по-добрите резултати е по-добрата събираемост, така нямаме съществено отписване на несъбираеми задължения.

Въпреки по-добрите резултати, ЧЕЗ няма да разпределя дивидент. Защо взехте това решение?

Може би това решение изглежда малко странно, но ние не се ръководим само от резултатите през тази или следващата година. Решението ни е свързано с дългосрочните ни планове. За ЧЕЗ Разпределение се нуждаем от средства за реализиране на инвестиционната програма. Вече започнахме планирането за следващия регулаторен период и търсим източници на финансиране на нашите инвестиционни намерения.

Една от възможностите е външен заем и ние преговаряме с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). След като получим заема, първо ще направим инвестициите. Когато приключим с тях, ще видим дали са ни останали свободни средства за потенциално изплащане на дивиденти.

При ЧЕЗ Електро въпросът е малко по-сложен. Изплащането на дивидент ще зависи от това колко успешно компанията ще може да генерира приходи при очакваната пазарна либерализация. Ние ще бъдем изправени пред пряка конкуренция и за съжаление, някои от клиентите ни ще ни напуснат. Това ще се отрази на приходите, но все още никой не може да предскаже какво точно ще се случи на свободния пазар.

Споменахте за Вашите инвестиционни планове, какви инвестиции планирате през следващите години у нас?

По отношение на инвестициите, те са основно в ЧЕЗ Разпределение. Инвестициите в мрежата обаче винаги са свързани с регулациите и въпросът винаги е колко от тези инвестиции ще ни бъдат признати от регулаторните органи. За щастие от настоящия регулаторен период КЕВР започна да променя практиката си от миналото, когато нито една инвестиция не ни беше призната. В сегашния регулаторен период имаме подобрение и се надяваме, че това ще се запази и през следващия. Така че ние си подготвихме план за инвестиции, базиран на няколко ключови цели. Една от тях се отнася до стратегическата инфраструктура на София. Стъпка по стъпка планираме да подменим и разширим старата 110 kV мрежа. Вече стартирахме поредния проект в тази посока, който е и най-важната ни инвестиция за годината – подмяната на над 2 км кабел 110 kV.

С реализацията му ще бъде подобрена сигурността на електрозахранването на една трета от София. Друга стратегическа цел е нисковолтовата мрежа и намаляването на загубите. Това ще бъдат инвестиции не просто през тази или следващата година, а за период от 3 до 5 години.

Инвестициите в ЧЕЗ Електро са свързани основно с либерализацията на пазара. На базата на опита ни на други пазари знаем, че отварянето на пазара винаги е свързано със стрес за електроснабдителните компании. Навлизат нови компании и вече има конкуренция.

ЧЕЗ приветства либерализацията. Като международна група ние имаме опит от вече либерализирани пазари. Този опит същевременно показва, че в такава конкуренция може да се появяват "доставчици", които се опитват да подведат, ако не и да измамят, клиентите си, възползвайки се от липсата на информация. Споделили сме нашия опит с отговорните институции като Министерството на енергетиката, потребителските организации и т.н. Инициирахме приемането на Етичен код за доставчици на електроенергия, който да определя кои действия са неприемливи, как трябва да се държи етичният доставчик и каква информация трябва да се предоставя на потребителя. Внимателно наблюдаваме пазара и сме готови да помогнем на институциите със знания и опит с цел безпроблемното протичане на либерализацията в България.

Всъщност какво се случва след пълната либерализация на енергийния пазар?

Опитът ни сочи, че в първите години след отварянето на пазара все още няма голямо движение на клиентите - всички се опитват да преценят възможностите. Но след това има бързо нарастване на броя на хората, които сменят доставчика си. След три години ситуацията се стабилизира - на пазара вече има много доставчици, макар че някои не оцеляват и причината е в прекалено агресивната им ценова политика. Когато пазарът се стабилизира, хората разбират, че не толкова цената е важна, колкото стабилността, широкият кръг от продукти и услуги, обслужването на клиентите и т.н. Това е успешната политика за отворения пазар, която и ние следваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
balarev
преди 7 години
2017 г. може и бутче да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
balarev
преди 7 години
2017 г. може и бутче да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
BB50
преди 7 години
Компанията си е много добра, но най вече за мажоритаря. За другите, ако мажоритаря реши да подхвърли отвреме-навреме някое кокалче във формата на дивидент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
BB50
преди 7 години
Компанията си е много добра, но най вече за мажоритаря. За другите, ако мажоритаря реши да подхвърли отвреме-навреме някое кокалче във формата на дивидент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Alee
преди 7 години
Много си е добре компанията, не защо плюете толкова. Има една приказка: If you can't beat them, join them!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Този много е крал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Путко Мафани
преди 7 години
Този мошеник трябва да бъде изгонен от България а ЧЕЗ просто изритани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Путко Мафани
преди 7 години
Този мошеник трябва да бъде изгонен от България а ЧЕЗ просто изритани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още