IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каспър Бери: Покерът и бизнесът всъщност си приличат

Най-сигурният начин човек да разбере в какво е добър е да опитва нови неща, твърди професионалният лектор

10:04 | 12.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бери: Най-сигурният начин човек да разбере в какво е добър е да опитва нови неща.&nbsp;</p>

Бери: Най-сигурният начин човек да разбере в какво е добър е да опитва нови неща. 

Каспър Бери, който ще проведе еднодневен семинар в София на 30 март, е професионален лектор, който открива ясна връзка между играта на покер и бизнеса.

През последните 10 години е изнесъл над 1200 презентации и семинари за едни от най-големите компании в света, включително Google, IBM, Esso, KPMG, Orange, ASDA Walmart и Visa, Ogilvy, Morgan Stanley, Ernst and Young и много други.


Каспър, би ли разказал малко повече за себе си?

Аз съм бивш покер играч, който използва покера като метафора, за да разгледа начина, по който  вземаме решения и поемаме рискове.

Всъщност започнах като актьор в телевизионен сериал по BBC и това ме накара да искам да бъда филмов режисьор. Отидох в Кеймбридж уж да уча икономика, но истинската причина беше театърът, режисирането на  телевизионни реклами и писането на сценарии в почивните дни.

След първия ми филм, продуциран докато бях само на 23, и работата ми за Miramax и Columbia Tri Star в следващите години, реших, че филмовата индустрия вероятно не е моето нещо в края на краищата.

За щастие, все още бях млад. Достатъчно млад, за да поема риск, а рискът беше, че реших да преместя в Лас Вегас, за да стана професионален покер играч.

След три години реших, че искам да прегърна риска в бизнеса по същия начин, както го правех на покер масите, и така създадох моята собствена продуцентска компания (която продадох след около 5 години).

Този опит ми показа колко много покерът и бизнесът всъщност си приличат. Прекарах последните 10 години, споделяйки тези мисли с над 400 компании по целия свят на близо 2000 събития.

Кои са 5-те най-често срещани  грешки, които хората допускат  в процеса на вземане на  дадено решение?

1)     Хората си мислят, че имат нужда от цялата информация, което е невъзможно и гаранция, че някой друг вече го е правил и е реализирал огромни печалби.

2)     Правят се големи заключения в резултат на недостатъчна информация. Твърде малкото количество информация е ОК, при условие, че не вземате важни решения, базирани на ограничено знание.

3)     Обръща се твърде много внимание на потенциални трудности и недостатъчно на ползите, в следствие от поетия риск. Хората са програмирани така, за да могат лесно да си намерят извинение пред самите себе си за решенията, които (не) вземат. Хората се страхуват от промяна.

4)     Нетърпеливи сме - предпочитаме краткосрочните резултати вместо дългосрочните цели. Големите успехи идват при хора, които имат културата да рискуват и в бизнеса, и в личния живот.

5)     Мисли се за резултатите като за абсолютни стойности и често не си даваме сметка за вероятността те да са реалистични.

Коя е любимата ти тактика в покера, която използваш в  бизнеса?

Вдигане на залозите. Притиснете опонентите си и повишете залога си, когато ситуацията е добра. Най-голямата грешка, която играчите правят в началото е, че те не плащат достатъчно добре, въпреки че имат силна ръка.

Кой е най-добрият съвет, който си получавал?

Никога не яж жълт сняг! Шегувам се. Въпреки, че това е чудесен съвет!

Най-добрият съвет получих от моя агент, който разбра, че не съм щастлив във филмовата индустрия. Когато бях на 26 той ми каза: “Няма значение какво правиш преди 30, стига да правиш нещо”.  Това няма много общо с покера, но пък е свързано с това, за което говоря в сесиите си на обученията, които водя по целия свят. Всичко се свежда до това да предприемеш позитивни действия, които да те доведат до целта ти. Дори тези действия да са чисто и просто изследователски, това ни помага да видим различните възможности около нас.

Една от причините младите хора да са по-склонни да рискуват е, че те просто опитват нови неща, за да видят кое им харесва и кое не, в кое са добри и в кое не.

Често си мислим, че причината за успеха на хората е тясната им специализация в нещо. Но това не е вярно. Най-сигурният начин човек да разбере в какво е добър е да опитва нови неща и да диверсифицира интересите си.

Какво да очакваме от твоя  бизнес мастърклас в София на 30 март?

Предизвикателство към начина ви на мислене. Сесиите не са “7 прости начина да промените мисленето си”. По-скоро поставят въпроси като “Ако имахте този начин на мислене, какво бихте променили в бизнеса си?”
Хората си тръгват от моите сесии, мислейки си за неизследваните възможности, които имат пред себе си и бизнеса си. Показвам им го на психологическо ниво, а не с розови истории.

Участниците  ще се научат да преодоляват собствените си предразсъдъци при вземането на решения - оптимизъм, песимизъм, нетърпение, нерешителност - и как да култивират начин на мислене, който в дългосрочен план ще доведе до максимизиране на ползите и по-добри резултати във всеки аспект на живота им.

Запазете своето място за семинара на Каспър Бери в София на 30 март ТУК.

Investor.bg е медиен партньор на събитието!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
По-точно е да се каже : бизнеса и ОН-ЛАЙН покера си приличат. И в двата случая тестето от което раздава дилъра е с подредени карти ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
"Каспър Бери, който ще проведе еднодневен семинар в София на 30 март, е професионален лектор, който открива ясна връзка между играта на покер и бизнеса." :) Като разбира от покер и от бизнес, защо е професионален лектор а не играч на покер или бизнесмен :)A иначе на времето Висотски го каза в едно интервю - спорта и живота, (както и покера и бизнеса) си приличат - единия иска да спечели и другия иска да спечели, единия не иска да загуби и другия не иска да загуби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още