IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Чамек: Слабата търговия бе заради малкото свободно търгувани акции на Корадо

Благоприятният данъчен режим, стратегическата локация и добре развита инфраструктура са сред причините да сме тук, твърди шефът на Корадо Груп

08:23 | 26.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
В. Чамек: Слабата търговия бе заради малкото свободно търгувани акции на Корадо

Преди няколко месеца бе открита втората поточна линия в предприятието на „Корадо България” в гр. Стражица. Съоръжението е първи етап от реализирането на инвестиционната програма на дружеството на стойност 25 млн. лв. С Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на Корадо Груп, разговаряме за плановете на чешката компания за България, както и за увеличението на капитала на компанията.

Г-н Чамек, Корадо-България АД* е едно от малкото дружества напоследък, което ще опита да си осигури допълнителен капитал чрез борсата, за да финансира своите инвестиции. Как успяхте да убедите пенсионните и договорните фондове да участват в увеличението на капитала на компанията при изключително слабата търговия с акциите на „Корадо България“ АД в миналото?

Тези фондове са сериозни, опитни и дългогодишни инвеститори. Решенията им се базират на няколко съображения, сред които са диверсификация на портфолиото им, потенциален растеж на стойността на инвестицията, както и устойчив и постоянен доход от инвестицията, т.е. дивидентите. „Корадо България“ вече покрива повечето от изброените инвестиционни критерии. 

Слабата търговия досега бе повлияна предимно от нивото на свободно търгуваните акции на „Корадо България“ от 1,8% (като някои от акциите бяха на служители на компанията, които не възнамеряваха да ги продават). Ликвидността на акциите се очаква да се покачи значително при свободна търговия на акции от 15% в момента.

Отчитате ръст на продадените панелни радиотори с 53% на годишна база до 84 016 броя през четвъртото тримесечие на 2014 г. Как е постигнат ръста? Може би е затворен аналогичен завод в чужбина и този в Стражица е поел поръчките?

Въпреки че има сигнали за известни затруднения при наши конкуренти, не бихме могли да обясним сегашната ситуация единствено с факта, че заводът в Стражица е отнел бизнеса на конкурентните ни производители. По-скоро това е комбинация от търговската стратегия на групата за пълно използване на по-ефикасното производство в България, както и замяната на конкурентни с наши продукти от страна на редица клиенти.

Какъв е делът на българския пазар в продажбите на Корадо България АД?

Продажбите на „Корадо България“ на българския пазар възлизат на са приблизително 5%.

Какъв е делът на Корадо България в продажбите на групата Корадо?

„Корадо България“ произвежда около 25% от общата продукция от стоманени панели радиатори на групата Корадо.

Около 13% от продажбите ви са за Украйна, как ви се отразява кризата там?

Кризата значително повлия върху продажбите ни в Украйна. От гледна точка на кризата там нашите продажби там са все още добри и има потенциал пазарният ни дял да се увеличи, веднага след като ситуацията в Украйна и Русия се нормализира.

Текущата пазарна капитализация на дружеството достига 124 млн. лв. при цена на акция от 20 лв., което е почти 100 пъти повече от обявената печалба от 1,46 млн. лв. за 2014 г. Не е ли прекалено висока пазарната оценка? Последната сделка е при 20 лв. на акция, въпреки че наскоро имаше увеличение при 2,75 лв. за ценна книга. Как тълкувате това?

Текущата цена е 2,75 лв. за акция (на 13.02.), което съответства на емисионната стойност. Само една акция бе изтъргувана за 20 лв., което не би трябвало да се счита за ценообразуваща  търговия. Като цяло оценяването, или с други думи, цената на акциите на дадена компания, винаги се базира на две неща – разумни очаквания за бъдещ  растеж и действителна възвращаемост на инвестицията посредством дивиденти или очаквания за дивиденти. Бъдещата цена на акция на „Корадо България“ отразява и двата елемента. Текущата цена от 2,75 лв.  е само и единствено отражение на успешното публично предлагане.

Планирате инвестиции за 25 млн. лв. в Стражица, това нов капацитет за групата Корадо ли ще е или местите производства от Чехия в България?

Инвестицията ще е за нов производствен капацитет за групата.

С какво е атрактивна инвестицията в Стражица спрямо други локации в Източна Европа?

Освен икономическите причини, като например по-благоприятният данъчен режим, квалифицираната работна ръка, стратегическата локация, има и други логистични причини – добре развита инфраструктура за подобен род производство, изразяваща се в наличие на производствени халета, складове, транспортни връзки и др., както и дългогодишен опит в производството на радиатори в Стражица.     

* Корадо-България АД е собственост на чешката Корадо Груп (с дял от 98,2% от капитала), която е сред водещите пет производители на стоманени радиатори в Европа. Над 60% дял от компанията-майка са собственост на чешкото правителство и ЕБВР. Заводът на Корадо-България в гр. Стражица е единственият за производство на стоманени радиатори в групата извън територията на Чехия. Структурата на Корадо Груп включва 3 завода – два в Чехия и един в България, 4 търговски дружества в Полша, Германия, Обединеното Кралство и Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
"..стратегическата локация..." - журналистическата мастурбация също! М. Йорданов, ако си забравил българския, да ти напомня, че думата е РАЗПОЛОЖЕНИЕ!!! Аман от префърцулени драскачи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още