IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентина Григорова-Генчева: Цената на златото ще достигне 1400 долара

Това ниво отдавна можеше да е реалност, ако се вземат предвид нивата на инфлация и дефлация в редица водещи икономики, твърди експертът

12:17 | 27.01.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Валентина Григорова-Генчева. <em>Снимка: ПИБ</em></p>

Валентина Григорова-Генчева. Снимка: ПИБ

Д-р Валентина Григорова – Генчева е директор “Злато и нумизматика” във Fibank (Първа инвестиционна банка). Специализира антична история и нумизматика, и защитава докторска дисертация във Фрайбургския университет, Швейцария. От 2001 г. работи в Първа инвестиционна банка. С нея говорим за цената на благородните метали и инвестициите в тях.

Г-жо Григорова-Генчева, табу ли е все още инвестицията в благородни метали за българина?

За българина е стародавна традиция да превръща част от парите си в продукти от благородни метали. Чуждестранните монети и семейните бижута от злато и сребро представляват важна и неделима част от състоянието на семейството от XVIII в. насам.

Какви са предимствата на една подобна инвестиция? 

Причините да се инвестира в злато остават непроменени през вековете и могат да бъдат резюмирани по следния начин: дългосрочно запазва стойността си, преносим авоар за екстремни ситуации, бързо ликвиден актив, разнообразяване на инвестиционните портфейли. 



Трябва да добавя обаче, че инвестицията в благородни метали с физическа доставка трябва да бъде дългосрочна. Спекулантите могат да използват финансови инструменти, базирани на безналично злато, докато притежаването на злато под формата на кюлчета и монети създава допълнителна сигурност в кризисни ситуации.

През последните шест месеца, например, златото е загубило само около 2,8% от стойността си в щатски долари, но ако погледнем движението на цените за последните 5 години, стойността му е нараснала с около 12%.

В кои благородни метали е най-добре да вложим спестяванията си?

Традиционно златото е най-търсеният от инвеститорите благороден метал. Привлекателно е, че сделките с него са освободени от ДДС, а цената може да се види свободно на много места в Интернет пространството. Инвестицията в злато позволява сравнително голяма парична сума да се съхранява в малък обем. Кюлчето от 1 кг, например, има приблизително размер на мобилен телефон.

Атрактивен метал за инвестиции е и платината, чиито котировки в момента съвпадат приблизително с тези на златото. Единственият проблем тук е начисляването на ДДС върху стойността на метала.

Метал с потенциал за инвестиции е и среброто. Цената му е сравнително ниска, което го прави по-достъпно, но, за да се направи сериозна инвестиция, се изисква купуването на голямо количество метал и осигуряването на площ за неговото съхранение. И сделките със сребро подлежат на облагане с ДДС.

Какви са Вашите очаквания за цените им през тази година?

Върху цените на златото, среброто и платината определящо влияние имат не само пазарът, търсенето и добивът, а и редица макроикономически фактори. Има събития, които водят почти пряко до рязко увеличаване на борсовите и продажните цени на благородните метали. Значение определено има и валутата, в която се наблюдава движението на цените им. Цената на златото в евро е с непрекъснат възходящ тренд – нараснала е с около 300 евро или 40% за изминалите 5 години, докато котировките в швейцарски франкове за същия период бележат лек спад – с около 50 франка или 4,5%.

През изминалата година станахме свидетели на безпрецедентна война на валутите. Несъмнено тя е част от мащабна политическа акция, чиито дългосрочни последствия трудно могат да бъдат предвидени. Ясно е, обаче, че под нейно влияние графиката на котировките на благородните метали все повече добива вид на кардиограма, а нивата им непрекъснато се повишават. Очевидно, във време на икономическа, политическа и финансово нестабилност, със сериозен риск за засилване на несигурността в световен мащаб, златото се връща към традиционната си роля на гарант на богатството и стабилизатор на инвестиционните портфейли.

Очаквам, както и редица други анализатори, цената на тройунция от жълтия метал да достигне 1400  долара – ниво, което отдавна би могло да бъде пазарна реалност, ако се вземат предвид нивата на инфлация и дефлация в редица водещи икономики.

Какви са актуалните предложения на Fibank, с които посреща желаещите да закупят благородни метали?

Рано е още да говорим за всички новости през 2015 г., тъй като тепърва предстои Берлинското изложение World Money Fair, където традиционно се договарят производството и доставките на нови продукти от благородни метали за текущата година.

В момента предлагаме станалите вече хит сред нашите клиенти сребърни и златни кюлчета и монети за Новата година по Лунния календар – Годината на Козата, произведени в швейцарската рафинерия ПАМП и в Новозеландския монетен двор. Абсолютен рекордьор по продажби е емитираната за първи път от новозеландските ни партньори златна монета от една четвърт тройунция „Година на Козата” в ограничен тираж от само 2015 екземпляра. Всички тези продукти са с най-висока проба на златото 999.9/1000 и 999/1000 за среброто.

За инвеститорите извършваме и индивидуален внос на кюлчета, обикновено от 1 кг, които позволяват да предложим атрактивни цени с незабавна доставка на благородния метал от Швейцария. Fibank разполага и с наличности, които при заявена по-голяма по обем сделка, могат да бъдат продавани на промоционална цена.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
MrrGnn
преди 8 години
Защо да инвестираме в диаманти Тази инвестиция парекселанс има реална стойност : тя е идеалната средно и дългосрочна инвестиция (от 5-7 години и повече). Има най-висока стойност за единица обем; Котировката е предопределена да расте по естествен път, поради прогресивното изчерпване на главните находища и поради нарастващото търсене в развиващите се страни; Това е доста рядка и много престижна инвестиция; Не е подвластна на политически и валутни влияния; Ликвидна е в цял свят, дори в кризисни политически и обществени ситуации; Когато е закупен със законна фактура, диамантът е изцяло прозрачно имущество със свободно движение; Когато е сертифициран, се търгува в цял свят; Не подлежи на данъчно облагане: не трябва да се декларира добавената му стойност ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Това как нямало златото да се срине до 400 долара го запази за лековерниците. Последните 100 години, с изключение на два периода от около 10 години средната цена на златото изчистена от инфлацията беше около 400-500 долара. Номинално обаче беше доста по ниско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
И инфлацията и дефлацията тласка цената на златото нагоре! :) Този анализ е достоен за рубриката Бисери и вицове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
horhe7
преди 9 години
абе общи приказки....много не им вярвам на тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
"*** ако не ме лъже паметта са едни от първите, ...и са лидери на пазара тук."не те лъже за първотопреди 6 г - когато една монета беше с 1000 лв борсова цена, *** я продаваше по 1400-1500 лв....*** лидерите, по скоро невъзможни лакомнициПИБ са лидери в някой неща но в това точно не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
sssaaa
преди 9 години
Принципно няма невъзможни неща. Ако този вариант стане факт, цената на долара ще се увеличи спрямо останалите валути и от там няма как това да не е обратно пропорционално на еврото или т.к. цена на златото в EU/BGN ще се повиши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 години
На платината и среброто се начислява данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
поръчай си от kitco......само не знам с митниците как е системата......трябва да провериш.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 9 години
А отде човекът може да си купи платинчичка? Освен Платинената Деси други варианти в България не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
г-жа ГЕНЧЕВА - извинявам се......!!!!!......и обратното ИЗКУПУВАНЕ на злато закупена от БАНКАТА е ПЪЛНА КАТАСТРОФА......!!!!!......имах един ПРОФЕСОР навремето ни учеше да си нямаме работа с аматиори -без да ОБИЖДАМ НИКОГО считам че за МАЩАБИТЕ и РЕСУРСА на *** може да се поработи ПОВЕЧЕ В ТАЗИ НАСОКА......????!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още